Förra året delades bilar in med 6,7 procent jämfört med året innan. Minskningen var starkast i provinsen Limburg, där även 22,3 procent färre bilinbrott registrerades. Det är slående att det inträffade oftare inbrott under månaderna utanför låset än under samma månader 2019. Detta och mer visar en analys från Independer baserat på polisdata.

Minskningen av antalet bilinbrott är relaterad till koronamått

Koronamåttet verkar ha ett starkt inflytande på antalet bilinbrott. Till exempel minskade antalet inbrott i bilar under den första avstängningen 2020 med i genomsnitt 16,7 procent, medan antalet incidenter i januari och februari ökade med 7,7 procent respektive 12,8 procent jämfört med året innan. 

Efter den första avstängningen ökade antalet bilinbrott igen. Under månaderna juli till september rapporterades i genomsnitt 9,1 procent fler incidenter än under 2019. Under nuvarande avstängning är det mindre troligt att bilinbrott går ut. Från oktober 2020 till februari 2021 delades bilarna i genomsnitt 28,7 procent mindre än under samma period året innan.

Antalet inbrott i bilar har minskat i nio län

Efter Limburg var det också betydande minskningar i Groningen (-21,6 procent), Flevoland (-19,5 procent) och Friesland (-19,0 ​​procent) jämfört med året innan. Antalet bilinbrott ökade snabbast i Zeeland, nämligen med 54,7 procent. En stor ökning sågs också i Drenthe (30,5 procent). 

Återbetalningen beror på vilken typ av försäkring
Eelko van Dijk, förlustjusterare vid independer: ”Om du bara har tredjepartsförsäkring kommer du tyvärr inte att få någon ersättning genom din bilförsäkring i händelse av stöld. Bilförsäkring med begränsat skrov eller fullskrov erbjuder vanligtvis standardskydd för tillbehör. Den maximala ersättningen varierar enormt: 500 till 5.000 euro. Hos ett antal försäkringsgivare är tillbehör till och med försäkrade på obestämd tid ”.

Tillbehör är de saker som är inbyggda av biltillverkaren. Tänk till exempel på krockkudden, det inbyggda navigationssystemet eller ljudutrustningen. Dessa tillbehör är försäkrade som en del av bilens katalogvärde.

Eelko Van Dijk, anspråksexpert på Independer: ”Tillbehör som är inbyggda senare, såsom stereoanläggning eller separat förstärkare eller ljudboxar, kan försäkras upp till en viss summa. Lösa föremål som en telefon eller solglasögon täcks inte av din bilförsäkring. I vissa fall kan du göra anspråk på din hemförsäkring för detta. ”

Läs också: ANWB förespråkar byte av halogenlampor för bilar

Utskriftsvänlig, PDF och e-post