Rover Den Haag uppmanar HTM, huvudstadsregionen Rotterdam Haag (MRDH) och Haags kommunfullmäktige att påskynda anbudsprocessen för 60 nya, tillgängliga spårvagnar. Eftersom processen har försenats avsevärt kommer det ursprungliga måldatumet 2023 för de nya spårvagnarna inte att uppnås. Rover-Haag vill förhindra ytterligare förseningar.

ENLIGT rover de nuvarande spårvagnarna i Haag har nått slutet av sin tekniska livslängd. Dessutom är spårvagnarna som går på spårvagnslinjerna 1, 6, 12 och 16 svåra att komma åt på grund av deras höga golv och de erbjuder inte längre modern komfort. Haags kommunfullmäktige enades därför i december 2018 med de viktigaste kraven för anbud av 60 nya spårvagnar med lågt golv för att ersätta de nuvarande rödgula spårvagnarna 2023.

Processen har nu försenats allvarligt. Det tog ett och ett halvt år för MRDH Transport Authoritys ledningskommitté att fatta beslutet att investera 402,6 miljoner euro för fordon, depåer och infrastruktur. Samtidigt finns det svårigheter med behovet av att bygga en ny depå för tillströmningen av de nya spårvagnarna med lågt golv. HTM hade tillhandahållit detta i Rijswijk-Zuid, men detta stoppades av Rijswijk kommunfullmäktige på grund av olägenheter för lokalbefolkningen.

Det finns nu ett förslag om en ny depå i Ypenburg nära Prins Clausplein. Det verkar nu som att de nya spårvagnarna inte kommer att vara i drift tidigast 2026, förutsatt att anbudet nu släpps snabbt och leverantörer kan börja anbuda. Rover-Haag stöder förslaget om en ny depå i Ypenburg och uppmanar HTM, MRDH och Haags kommunfullmäktige att börja anbud på de 60 nya spårvagnarna så snart som möjligt.

Läs också: HTM börjar ersätta OV-chipskortläsare

Stadshuset i Haag
Utskriftsvänlig, PDF och e-post