Elbilen kan göra en värld av skillnad. Och de förstår det i Norge. Landet förväntar sig att inköp av elbilar bara kommer att öka och att alla nya bilar i det skandinaviska landet kommer att elektrifieras till 2025. Norrmän kör massor elektriskt, men det är inte utan anledning. Denna oöverträffade framgång beror på några få faktorer.

Över 54,9% av alla nya bilregistreringar i Norge 2020 var elbilar. Denna unika situation kan förklaras av olika ekonomiska incitament, såsom avskaffande av moms (25%) vid inköp, brist på registreringsskatt på elbilar och en vägskatt som är 60 till 70% lägre än för ett fordon med en intern förbränningsmotor.

I Norge är det mycket attraktivt att köpa en elbil. Du behöver inte betala vägtullar eller parkeringsavgifter någonstans och du kan också använda laddstationer gratis. Du lider inte heller av trafikstockningar, för du kan köra obegränsat med din elbil på taxi- och bussfilerna. Den norska regeringen insisterar på att skattefördelarna inte kommer att försvinna, eftersom nästan hälften av ägarna köpte en EV för att spara pengar. Om skattefördelarna vidgas finns det en chans att elbilmarknaden kollapsar.

Läs också: Norge vidtar strikta åtgärder för turister

Fjaerland Norge -EV laddstation
mjukvara för taxiföretag och kontrollcenter
Utskriftsvänlig, PDF och e-post