FNV är orolig för nedskärningarna av kollektivtrafikföretagen, nu när koronastödet från regeringen inte har ökat till 100%. Sedan början av koronapandemin har antalet resenärer som använder kollektivtrafik minskat kraftigt. Regeringen bad ändå kollektivtrafikföretagen att fortsätta köra. I gengäld ersätts 93% av kostnaderna av regeringen. Enligt Eric Vermeulen, FNV City Transport, skulle det vara galet för ord om effekterna av kollektivtrafikprojekten från National Growth Fund begränsades av en tydlig nedskärning av kollektivtrafiken till följd av otillräckligt koronastöd från 1 januari 2022.

"Vi är mycket nöjda med att stödet nu har gjorts tillgängligt av skåpet under hela 2021, och vi har alltid arbetat hårt för det. Men så länge stödet inte är 100%, kan företagen inte göra annat än att minska . för resenären och inte bra för anställning. "

Marco Bouma, FNV Regional transport:

Mindre sysselsättning

Facket motsätter sig möjligheten att det kommer att bli mindre sysselsättning inom kollektivtrafiken på längre sikt. Henri Janssen, FNV Spoor: 'När du har avbrutit linjer och tjänster kommer de inte tillbaka så snabbt. Finansieringen av kollektivtrafiken bör därför inte bedömas utifrån användning utan efter tillgänglighet. Vad den nuvarande utvecklingen betyder för de över 40.000 XNUMX personer som arbetar inom kollektivtrafik är fortfarande mycket osäkert. Det måste vara mer säkerhet om detta snabbt. '

Efter krisen

FNV uppmanar ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning att överväga hur kollektivtrafiken snabbt kan återställas till den gamla nivån efter krisen. Marco Bouma, FNV Regional Transport, indikerar att för detta är det i alla fall nödvändigt att kollektivtrafikföretagen tills dess kompenseras till 100%, så att nedskalning inte alls är nödvändig.

Läs också: Sektorchef FNV Transport Jansma i debatt med politiker

Haag station - foto Pitane Blue
Utskriftsvänlig, PDF och e-post