När Carl Benz patent Vroeg för sitt fordon som drivs av en förbränningsmotor i januari 1886 startade han vad som senare skulle bli en revolution inom transporten. Under århundradena skulle förbättringar göras av Benz idé, vilket i slutändan ledde till att privata bilar och storskaliga projekt som bussar och tunnelbanesystem blev centrala för stadsmobilitet. 

Så populära som de är, har traditionella kollektivtrafikformer, som privata bilar, allmänna bussar och tunnelbanor, sina utmaningar. De är dyra att installera och underhålla, vilket resulterar i trafikstockningar, föroreningar och brist på parkeringsplatser i de flesta större städer. I detta sammanhang full av utmaningar förknippade med traditionella former av masstransport, började införandet av Segway 2001 en trend att ersätta storskalig offentlig infrastruktur med små, elektriska fordon för en person. 

Carl Benz Memorial Mannheim

mikromobilitet

Organisationskonsult McKinsey & Company samtal denna typ av transport mikromobilitet. Denna artikel tar en titt på utvecklingen av elektriska transportsätt för en person och hur de har påverkat stadstrafiken. Vi börjar med att fokusera på utmaningarna i stadstrafiken som har gjort enskilda elfordon till ett växande alternativ för stadstrafik. 

Vi går sedan in i historien om dessa transportsätt och några säkerhetstips för människor som använder dem. Utmaningarna i samband med omfattande kollektivtrafikprojekt är väl dokumenterade. En artikel publicerad av Australian University of Melbourne sätter i perspektiv dock dessa utmaningar. Dessa utmaningar är delvis ansvariga för den ökande trenden att människor föredrar elektriska enbilsbilar.

"Kroniska livsförluster på vägar, farlig försämring av luftkvaliteten och global ansamling av atmosfäriskt kol kan inte längre motstå utmaningarna hos en växande befolkning och dess urbanisering."

University of Melbourne

trafikstockningar och parkeringsproblem

I en artikeln skriven av dr. Jean-Paul Rodrigue och publicerad av TransportGeography.org ger en detaljerad analys av utmaningarna i stadstrafiken. Den första utmaningen Dr. Rodrigue anmärkningar är en som alla som bor i ett stadsområde i mer än några minuter är medvetna om: trafikstockningar och parkeringsproblem. 

Han konstaterar att även om trafikstockningar kan uppstå i vilken stad som helst, blir det nästan självklart när en stads befolkning passerar tröskeln på 1 miljon. Dr. Rodrigue anteckningar op att utmaningen med överbelastning härrör från det faktum att ökningen av antalet fordon på vägarna inte matchas av tillväxten av infrastrukturen för att hantera fordonen. Han föreslår också att efterfrågan på parkeringsplats ökar eftersom fordon parkerar mycket av sin tid. Brist på parkeringsplatser i stadsområden leder till mer trängsel, för när förare söker efter tomma utrymmen där de lagligen kan parkera sina bilar, kör de ofta långsamt. Denna långsamma körning orsakar ytterligare förseningar och skadar den lokala cirkulationen enligt dr. Rodrigues.

miljöpåverkan och trafikbuller

De hemsida Geographynotes.com tar upp utmaningen med föroreningar som är förknippade med traditionella stadstransportsätt. Artikelns författare, Raghav, sammanfattar problemet:

"Trafikbuller är ett allvarligt problem i mitten av våra städer, och det finns andra miljönackdelar när vi försöker klara av ökande trafikvolymer."

Raghav, Geographynotes.com

Den förorenande naturen hos traditionell stadstransport kan påverka fotgängarnas livskvalitet. Till exempel, eftersom det finns mindre utrymme att gå och de faror som är förknippade med fordon i rörelse, kan vissa människor avskräcka från att göra utomhusaktiviteter. Detta skulle resultera i den stillasittande livsstilen som ofta anklagas för några av vår tids största hälsoutmaningar, såsom fetma och högt blodtryck.

Den nuvarande COVID-19-pandemin har också belyst hälsoriskerna med kollektivtrafik. Vissa människor tvekar nu att använda kollektivtrafik, vilket kan göra det möjligt för fler att välja mikromobilitet. McKinsey & Company konstaterar att medan mikro-mobilitetsindustrin lider av COVID-19, har pandemin fått folk att ta längre resor i en-personers elektriska fordon som skotrar. Företag rapporter  att enligt ett amerikanskt mikro-mobilitetsföretag som hyr e-skotrar har de genomsnittliga reseavstånden ökat med 26 procent sedan pandemin började, med resor i vissa städer, såsom Detroit, med så mycket som 60 procent.

genomsnittliga reseavstånd har ökat med 26 procent sedan pandemin började

Även om elektriska skotrar tycks vinna popularitet idag, har de funnits i över hundra år. John Linden, arbetar för webbplatsen CarCovers.com beskriver historien om elektriska skotrar fram till 18-talet, när innovatörer som Andrew Gordon och Benjamin Franklin utvecklade de allra första elektriska motorcyklarna. Framstegen inom elektriska skotrar skulle fortsätta genom tiderna. A artikeln publicerat av Medium.com-inlägget om en elektrisk skoter, känd som Skoter, som började säljas i New York 1915. Medium.com-artikeln rapporter att Autopeds riktade sig mot kvinnor som gradvis fick självständighet när dessa tidiga elektriska skotrar introducerades. 

Lind rapporter att framsteg inom elektrisk skoterteknik under det senaste halva århundradet skulle resultera i massproduktion av enpersons elfordon. han säger att Peugeot uppfann den första massproducerade elektriska skoter som heter Scoot'Elec. Medan hon lyckades säger Linden att Scoot'Elec i allmänhet var tung och inte särskilt miljövänlig på grund av nickelkadmiumbatterier. Denna utmaning skulle lindras i den moderna vågen av elektriska skotrar av den växande populariteten hos litiumjonbatterier som ökar bekvämligheten och effektiviteten.

delar till elektriska skotrar

I en glad artikel om den elektriska skoterns framtid säger företaget Esferasoft, som tillhandahåller applikationer för transportsektorn, "Besök Spanien och du hittar fler elektriska skotrar än bilar och motorcyklar". Och inom en snar framtid kunde liknande scener ses i USA och andra europeiska länder. Esferasoft rapporter att den globala e-scooter marknaden ökar enormt eftersom fler människor byter från privat och kollektivtrafik till uthyrning av elektriska skotrar. E-skotrar är miljövänliga och minskar föroreningar. Dessutom är de ett överkomligt transportmedel.

transport på Segway, även kallad hoverboard

Introduktionen av Segway personaltransportör av Dean Kamen i 2001 hyllas ofta som början på populariteten för mikromobilitet. Enligt en artikel publicerat Genom utbildningswebbplatsen Britannica.com har Kamen en historia av att uppfinna innovativa tekniker, såsom en bärbar nyredialysmaskin och en rullstol som gick uppför trappor och kunde stå upprätt. Tekniken som används i den senare sägs inspirera utvecklingen av Segway. Britannica.com rapporter att Kamen hävdade att Segway med sina inbyggda gyroskop, datorchips och lutningssensorer skulle göra det enkelt att ta sig runt i städerna att bilar skulle bli föråldrade. Webbplatsen säger också att enhetens supportrar såg det som ett miljövänligt sätt att minska trafikstockningar och öka produktiviteten.

Medan vissa kände igen Segways potential, varnade andra att det skulle kunna orsaka skador från kollisioner. Segway-produktionen avbröts i juni 2020, efter cirka 140.000 exemplar hade sålts. Vissa tillskriver det låga antalet sålda fordon att priset var högt $5.000 . FastCompany.com citerar Segways president Judy Cai som antyder att Segways teknik delvis var skyldig för oförmågan att leva upp till förväntningarna. 

Cai föreslog att det fanns flera överflödiga system i fordonet som skulle hålla det i drift och till och med vissa komponenter misslyckas inom garantin vilket är bra för användarna, men inte för ett företag som borde ha sålt nya enheter år efter år. Medan Segway inte fick den typ av popularitet som skulle göra bilar föråldrade, populariserade den idén om mikromobilitet. Denna uppfattning erkänns av Mark Wilson i ett artikeln publicerad av FastCompany.com.

elektriska skateboards

Motoboard introducerades på 70-talet och ses som början på motoriserade skateboards. Chris Hudak skriver för Wired.com och berättar historien om Motoboard. han rapporter att denna motoriserade skateboard kan nå hastigheter upp till 30 km / h. ENLIGT Hudak, Motoboard drivs av en bensinmotor. Han säger att enheten manövrerades med en "manuell gasreglage som automatiskt återgår till tomgång när den släpps och mjuk bromsning styrs av motorkompression."

Nästan varje artikel som försöker spåra den elektriska skateboardens historia innehåller namnet Louis Finkle. James Flynn skriver en artikel för TransportationEvolved.com och rapporter att när Finkle designade sin elektriska skateboard 1997 patenterade han den i Kalifornien. Flynn rapporter att tanken på en elektrisk skateboard uppstod när Finkle letade efter en motor och stötte på en trådlös styrenhet. Finks kreativa sinne gick till jobbet så snart han fick tag i motorn och den trådlösa styrenheten. Han föreställde sig hur dessa komponenter samverkar med skateboarden, och tanken på den elektriska skateboardet föddes. Finks elektriska skateboard hade imponerande prestationer under sin tid. Flynn rapporter att de elektriska skateboardsna kan nå hastigheter upp till 4 miles per timme på 22 sekunder. Inte undra på att köpare av skateboarden bara fick $ 5 byte av $ 1.000 när de betalade för det.

popularitet

Även om de har en relativt lång historia verkar det som om elektriska skateboards har vunnit popularitet de senaste åren. Detta är ett yttrande som Tim Conneally också erkänner i ett artikeln publicerad av Forbes.com. Conneally försöker också förklara varför det finns någon form av renässans när det gäller elektriska skateboards. En av anledningarna till att Conneally framhåller är att det finns en ökande användning av e-fordon. 

HIJ tror att Segway har banat en svår väg för moderna elfordon. Conneally säger att tillväxten i populariteten hos motoriserade e-fordon kan märkas i antalet patent världen över rekommenderat de fem åren efter 2001. Han rapporterar att patentet täckte alla typer av elektriska fordon, från bil till båt till cykel, men utvecklingen av småskaliga elektriska motorcyklar hade ökat betydligt, delvis tack vare Segway. 

En annan anledning som ofta citeras för populariteten hos elektriska skateboards och andra personliga elektriska fordon är att de inte bränner fossila bränslen som släpper ut skadliga gaser i atmosfären. Denna kvalitet gör dem miljövänliga jämfört med traditionella masstransportsätt. När du tänker på att elektriska skateboards möjliggör en enkel resa, kommer du att upptäcka att de lätt kan användas när du reser för alla tillfällen. Till skillnad från kick-skateboards ser den elektriska versionen till att du inte kommer andfådd och svettad.

åka med hela familjen på Segways - foto Andrii Medvednikov

Slutligen

Av de olika synpunkter som framförts ovan är det tydligt att många människor börjar se mikromobilitet som mer än ett stunt som används av dem som vill se cool ut eller passa in i massorna. Elektriska enmansbilar blir ett praktiskt alternativ till stadstransporter. Detta innebär att användare av sådana fordon bör vara försiktiga med olyckor som kan leda till personskada eller dödsfall när de kör dessa fordon.

En av de viktigaste försiktighetsåtgärderna för personer som använder elektriska fordon för en person är att se till att de vet hur man använder sådana fordon innan de vågar ut i allmänna utrymmen. Detta bör kompletteras med att ha rätt utrustning vid körning, till exempel en hjälm.

Bär alltid ljusa färger när du kör i allmänna utrymmen så att andra trafikanter lätt kan se dig. Det är också viktigt att du utför nödvändigt underhåll på ditt personbil regelbundet. Detta säkerställer att viktiga funktioner, som bromssystemet, fungerar innan du reser.

Källartikel: Rachel Cook - Boundmotor.com

Läs också: Holländska säkerhetsnämnden kommer med förvirrande slutsatser

Utskriftsvänlig, PDF och e-post