År 2020 dödades 229 cyklister i trafiken, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (CBS). Det är det högsta antalet på 25 år. Fietsersbond finner denna uppgång chockerande och kräver omedelbara åtgärder. Direktör Esther van Garderen: ”Det här kan inte vänta på bildandet av ett nytt kabinett. Vi måste agera nu. ”

Snabba ner, behåll bättre

ENLIGT Cyklistföreningdirektör Esther van Garderen, är det viktigt att vidta konkreta åtgärder. ”Hastigheten i våra byar och städer måste verkligen vara upp till 30 kilometer i timmen så snabbt som möjligt, och den måste strikt tillämpas. Det borde inte vara så att en cyklists liv äventyras eftersom en bilist kan fortsätta köra på en tom väg. ”

2020 började vi cykla mycket mer under koronatiden. Ändå är ökningen av antalet dödliga cykelolyckor oväntat hög. Det faktum att ökningen är så stor visar att vi i Nederländerna måste ta trafiksäkerheten mycket mer på allvar. Inga orsaker kan fastställas från CBS-siffrorna, men annan forskning verkar visa att bilister som oftare kör på tomma vägar. På grund av den större trängseln på cykelvägen har risken för ensidiga olyckor troligen också ökat, enligt Fietsersbond.

För ensidiga olyckor är det viktigt att investera kraftigt i cykelinfrastruktur. ”Bredare cykelvägar utan hinder som cyklister kan träffa eller farliga kanter. Lösningarna har funnits länge och det finns också planer på att implementera dem, men vi måste verkligen fortsätta med det nu, säger Esther van Garderen. Mer pengar måste verkligen gå till kommuner så att de kan investera detta i säker cykelinfrastruktur.

Läs också: Färre dödsfall i trafiken förra året

Utskriftsvänlig, PDF och e-post