Tåg är redan hållbara som transportmedel, men vad gör du med dem när de är 5,7 år, har kört 40 miljoner kilometer och inte längre uppfyller kraven? Ilse van Eekeren, programledare för cirkulärt företagande på NS, säger att hon har det bästa jobbet som finns. Hon är bekymrad över den cirkulära ekonomin varje dag och ser till att vi gör mer med mindre, att råvaror används oändligt (åter) och avfall inte finns. Ilse van Eekeren (2030) arbetar som programledare för cirkulärföretag vid de nederländska järnvägarna i avdelningen för hållbart företagande och vill se till att den nederländska järnvägsupphandlingen är cirkulär XNUMX och att avfall inte längre finns.

”Min ambition uppstod när jag insåg att vi använder 3,5 jord per år i Nederländerna. Och det är enkelt: vi har inte en. Jag är mamma till två små barn och jag gillar tanken om de kan växa upp i världen med råvaror. Jag har också varit mycket i utvecklingsländer, till exempel Etiopien. Alla material du har där ses som värdefulla eftersom de alltid kan användas igen. Det inser vi inte längre alls. Och jag vill också visa att här, att råvaror förtjänar ett oändligt liv. Det fungerar också, för nu arbetar jag bokstavligen vid ett skrivbord av gamla takpaneler från ett tåg som har rest nästan sex miljoner kilometer genom Nederländerna. Det är bra, eller hur? "

Ilse van Eekeren, programchef Circular Entrepreneurship at the Dutch Railways

Den berättelse av Ilse van Eekeren är en av de slående berättelserna. Hur kan vi utforma och köpa tåg på ett cirkulärt sätt, hur kan vi maximera användningen av återvunna råvaror, hur kan vi förlänga deras livslängd, hur kan vi förhindra avfall i slutet av deras livslängd och vilka vackra nya produkter kan vi göra från avfall som ändå släpps ut?

Ises avhandling är att om du kan förlänga livstiden på till och med tjugoåriga tåg och återanvända dem för 99 procent, bör detta också vara möjligt med andra saker. För att förverkliga övergången till en cirkulär ekonomi måste vi verkligen uppskala och påskynda, säger hon. För närvarande får 99 procent av de gamla tågen ett nytt liv. Det kostade henne blod, svett och tårar. Hennes styrka är att när hon lägger tänderna i något, och om hon verkligen tror på det, kommer det inte att släppa taget.

Ilse van Eekeren kan med rätta kallas en changemaker. Varje vecka ger Change Inc.. tre inspirerande Changemakers en scen. Change Inc. visar varje dag hur innovativa yrkesverksamma och företag i omställning redan formar den framtida ekonomin idag.

Vectron i NS-husstil
Vectron i NS-husstil

Cirkulärt företagande

Cirkulärt företagande är entreprenörskap på ett sätt som maximerar återanvändningen av produkter och råvaror och minimerar deras förlust av värde. Den nederländska regeringen är helt engagerad i en cirkulär ekonomi. Det görs genom det regeringsomfattande programmet The Netherlands Circular 2050. Det arbetar nära näringslivet, eftersom särskilt företag har mycket att vinna på cirkulärt företagande. Sedan 2014 har den också gått samman med olika sociala organisationer som vill påskynda övergången till en cirkulär ekonomi. Allt detta samarbete utgör grunden för Acceleration House Netherlands-cirkuläret!. Programmet är ett partnerskap mellan MVO Nederland, ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning (IenW), VNO-NCW, MKB Nederland, Nederland Circulair! och RVO.nl.

Läs också: Växlar: 2025 endast cirkulära cyklar

Utskriftsvänlig, PDF och e-post