Den flamländska minister för mobilitet och offentliga arbeten Lydia Peeters gav idag en text och förklaring i det flamländska parlamentet om placeringen av det flamländska mobilitetscentret. Fredagen den 2 april tog den flamländska regeringen det motiverade beslutet om utdelning, varefter en väntetid började som medför begränsningar för kommunikationen. Den 20 april 2021 meddelade statsrådet att en kandidat för driften av mobilitetscentret har lämnat in ett krav på avstängning i extremt brådskande fall. "Starten av mobilitetscentret den 1 januari 2022 är inte längre möjlig på grund av detta förfarande", säger minister Peeters. "Vi måste vänta på beslutet från statsrådet att bedöma den fulla inverkan på tidpunkten och lanseringen av grundläggande tillgänglighet."

Vad är mobilitetscentret?

De mobilitetscenter är en viktig del av den nya flamländska tillgängligheten. Det utgår från ett efterfrågestyrt mobilitetserbjudande och fokuserar på att kombinera olika transportmedel eller kombirörlighet. Mobilitetscentret kommer så småningom att ansvara för bland annat att informera resenärer om kollektivtrafiken i Flandern, kartlägga rutter och köpa biljetter till kollektivtrafiken. Resenärer i Flandern kommer att kunna vända sig till mobilitetscentret med frågor om kollektivtrafiken i alla dess aspekter: tåg, spårvagn, buss, delade cyklar och bilar och flexsystem. Utbytet kommer att vara tillgängligt via en app, webbplats och callcenter. Specifika målgrupper - till exempel personer med funktionsnedsättning - kan också vända sig till huvudkontoret med sina frågor.

Anspråk på avstängning

Den flamländska regeringen inledde det offentliga kontraktet för mobilitetscentret i mars 2020 och fattade ett motiverat prisbeslut fredagen den 2 april 2021. Minst en av kandidaterna för driften av mobilitetscentret har sedan dess lämnat in en begäran om avstängning i händelse av extremt brådskande till statsrådet. Det sa minister Peeters idag i det flamländska parlamentet. Statsrådet rapporterade officiellt detta till avdelningen för mobilitet och offentliga arbeten den 20 april 2021. Den 21 april mottogs det officiella meddelandet från rådet om att mötet om denna ärende kommer att äga rum den 4 maj. Styrelsen förväntas underteckna beslutet en vecka senare.

Uppskjutande av införandet av grundläggande tillgänglighet

Om statsrådet svarar på motpartens argument och tilldelningsbeslutet avbryts kan kontraktet inte stängas. Den konkreta effekten av en upphängning är för närvarande svår att uppskatta. Detta beror starkt på de skäl och motiv som rådet skulle besluta att avbryta.

Om beslutet är gynnsamt förväntas kontrakten stängas omkring 17 maj 2021.

Detta innebär att genomförandet av grundläggande tillgänglighet den 1 januari 2022 är omöjligt eftersom mobilitetscentret inte kommer att vara i drift i tid.

Det är ännu inte möjligt att avgöra när detta ska skjutas upp. Detta beror inte bara på datumet för rådets slutliga beslut utan också på innehållet i rådets beslut och den nya planeringen som måste upprättas mot en lämplig tidpunkt.

Lydia Peeters: ”Jag har instruerat min administration att göra ett nytt schema så snart det finns mer insikt om tidsfristerna i detta förfarande. Det är särskilt viktigt att alla intressenter snabbt informeras genom tydlig och korrekt kommunikation. ”

Varken minister Peeters eller den flamländska administrationen kan för närvarande släppa mer information om det motiverade tilldelningsbeslutet eller innehållet i framställningen. För att garantera att proceduren fungerar smidigt är det inte önskvärt att kommunicera längre just nu.

Läs också: Varför fortsätta med kamikaze anbud?

Utskriftsvänlig, PDF och e-post