Sektorn själv har tagit initiativ till att organisera evenemang och kontaktat artisterna och leverantörerna för att delta pro bono i fältlaboratorierna. Intäkterna från biljettförsäljningen gynnar själva evenemanget. Minister för utbildning, kultur och vetenskap Ingrid van Engelshoven anser att konstnärer bör få betalt för sitt arbete. En sund kulturell arbetsmarknad är främst sektorns ansvar. Regeringen skapar bara förutsättningarna. Till exempel stöder regeringen plattform ACCT i genomförandet av arbetsmarknadsagendan inom den kulturella och kreativa sektorn.

Som svar på frågorna från ledamoten Kwint (SP) från underhuset om artister för '' fältlaboratorier '' som inte får betalt, informerade Engelshoven också att fältlaboratoriets organisation ligger i själva sektorn. Konstnärerna som uppträder under de praktiska testerna deltar i medvetenheten om att det inte är fråga om en normal situation utan om ett test som inte innebär betalning. Alla som är involverade i fältprovning av Fieldlab-händelser gör detta osjälviskt. Intäkterna från biljettförsäljningen återinvesteras i själva evenemanget.

kraftiga slag

Koronakrisen är ett stort slag för hela den kulturella och kreativa sektorn. Regeringen gör allt för att begränsa denna skada så mycket som möjligt. Det finns flera generiska och specifika stödåtgärder som stöder sektorn. Om villkoren är uppfyllda kan kultursektorn använda generiska stödåtgärder som TVL, TOZO, NOW och TOGS.

Med svaren på parlamentsfrågorna den 15 september 2020 gavs en omfattande översikt av dessa stödåtgärder tidigare. 482 miljoner euro har gjorts tillgängliga genom det andra stödpaketet specifikt för den kulturella och kreativa sektorn. Av detta kommer 150 miljoner euro att gå till kommuner så att de kan stödja lokala kulturinstitutioner och anläggningar. Detta är en uppföljning av 48,5 miljoner euro för den viktiga regionala infrastrukturen från första hjälpenpaketet för kultur 2020.

Dessutom fick kommuner och provinser ytterligare finansiering 2020, bestående av två € 60 miljoner för kommuner och engångs € 8 miljoner för provinser. Kommuner stöder den lokala och regionala infrastrukturen för (pop) arenor, företag, bibliotek, museer, konst- och kulturutbildning, bildkonstinstitutioner, biografer, amatörkonstinstitutioner och festivaler. För generiskt skattestöd hänvisar jag till dekretet om koronakrisen vid nödåtgärder.

Läs också: Bidrag tillgängligt för evenemang

Ingrid van Engelshoven
Ingrid van Engelshoven
Utskriftsvänlig, PDF och e-post