Trafikplanerare och mobilitetskonsult för staden Leuven Tim Asperges ställer frågor efter tillkännagivandet att en kandidat för driften av mobilitetscentret har lämnat in ett krav på avstängning vid extremt brådskande. Enligt Asparagus är det skrämmande att alla visste tillräckligt bra att dessa rättsliga förfaranden skulle komma på grund av historien om mobilitetscenter skramlar från alla sidor. Varför den flamländska regeringen ville fortsätta detta anbud för kamikaze till varje pris är ett mysterium för honom.

De Lijn hoppade av tidigare, varefter fyra intresserade kvarstod. Regeringen tilldelade operationen till en av dessa kandidater den 2 april. Minst en av dem har använt ett avstängningsförfarande med statsrådet. Som ett resultat är lanseringsdatumet den 1 januari inte längre genomförbart.

grundläggande tillgänglighet

De mobilitetscenter är en viktig del av den nya flamländska grundläggande tillgängligheten. Det utgår från ett efterfrågestyrt mobilitetserbjudande och fokuserar på att kombinera olika transportsätt eller kombimobilitet. I ett svar föreslås det att det kan vara bättre att sätta hela den grundläggande tillgängligheten 'på vänt' ett tag, för utan ett mobilitetscenter kan du inte ordna ordentligt anpassad transport och utan VoM finns det alltför stora luckor i det nya nätverket .

Den flamländska ministern för mobilitet och offentliga arbeten och titelborgmästaren Dilsen-Stokkem meddelade att starten av mobilitetscentret den 1 januari 2022 inte längre är möjlig på grund av detta förfarande. Den 21 april mottogs det officiella meddelandet från rådet om att mötet om denna ärende kommer att äga rum den 4 maj. Rådet förväntas underteckna beslutet en vecka senare.

GTL-Taxi, den nationella företagsgruppen med taxi och lokationsfordon med förare, anser att begäran om avstängning är särskilt synd. I en tweet skriver de att det inte är goda nyheter för användaren av kollektivtrafik att utbudet av nya, efterfrågeberoende, anpassad kollektivtrafik skjuts upp igen. "Förhoppningsvis blir det bara en kort försening och proceduren kommer att slutföras snart."

Tim sparris

Tim Asperges är en fysisk planerare och mobilitetsexpert och har arbetat som mobilitetskonsult för staden Leuven sedan 2014. Innan dess var han mobilitetsrådgivare för Brysselregionen, startade konsultföretaget TIMENCO (för närvarande Tridée-rådgivare) och arbetade vid Institute for Mobility vid Hasselt University. Han började sin karriär på Slow Traffic (för närvarande Mobiel21). 

Tim är en passionerad pacemaker i övergången till hållbar rörlighet och har varit en i mer än 20 år nyckelfigur i många mobilitetsplaner och projekt. Han uppmärksammar alltid samspelet mellan hållbar tillgänglighet, rumslig utveckling och uppgradering av allmänheten och undersöker hur teknisk innovation kan erbjuda mervärde. Tim ses som en brobyggare som ser medborgarnas och andra aktörers engagemang som en grund och hans motto "Mobilitet förbinder människor" är ett av hans viktigaste motiv.  

Läs också: VVSG ber att skjuta upp lanseringsdatumet för grundläggande tillgänglighet

Gent spårvagn från De Lijn
Utskriftsvänlig, PDF och e-post