Förra veckan ägde ett diskussionsutbyte rum i mobilitetskommittén om övergreppen i körskolorna som kom fram i Pano-rapporten. "Jag vill bli av med de dåliga äpplen", säger den flamländska minister för mobilitet och offentliga arbeten Lydia Peeters. Ett av sätten att bekämpa bedrägerier är att fokusera på digitalisering. I väntan på full digitalisering (2022) undersöks nu om det är möjligt att ge inspektionstjänsterna tillgång till körskolornas mjukvarusystem.

Rapporten visade att oseriösa körskolor erbjuder kompetensbevis till salu utan att den blivande föraren har tagit en enda körlektion. Normalt får du bara ett sådant certifikat - som berättigar till ett provisoriskt körkort - efter att ha följt tjugo timmars körlektioner och efter att körläraren anser att du är tillräckligt kapabel att självständigt delta i trafiken.

Under de senaste veckorna och månaderna har många konstruktiva samrådsmoment redan ägt rum i arbetsgruppen för förarutbildning och undersökning. Under tiden har detta resulterat i godkännande i princip av ett flamländskt regeringsbeslut med vilket bedrägerier kan hanteras före, under och efter prov. Tänk på identitetsförändring, användning av kameror eller aggression. Men minister Peeters vill gå mycket längre.

MOW-inspektörerna genomför naturligtvis redan administrativa kontroller vid körskolor. Men för att göra inspektionerna effektivare och snabbare och dessutom kunna utföra fler inspektioner undersöks för närvarande om det är möjligt att ge MOW tillgång till körskolornas mjukvarusystem. Det förslaget kom från Federdrive själv, federationen av erkända körskolor, som naturligtvis också gynnas av oseriösa körskolor. "Det skulle bara hända i väntan på fullständig digitalisering", säger minister Peeters.

”För närvarande används fortfarande alltför mycket pappersdokument, vilket gör förfalskning lätt. Det är naturligtvis inte möjligt, det är förfalskning och det är ett brott, men uppenbarligen händer det ändå. En digital plattform för körinstruktörer och examenscenter bör förhindra sådant bedrägeri. "Om allt görs digitalt och du måste gå in digitalt när människor tar en körlektion eller ska gå till en examen, är allt via din digitala medborgarplattform mindre sannolikt för sådana bedrägerier", förklarar Peeters. Enligt år ska plattformen vara klar nästa år.

Vidare betonar ministern att hon vill fortsätta att samarbeta med alla partners (både hennes administration, arbetsgruppen, FPS Mobility, liksom polisen och rättsväsendet) och att fortsätta att fokusera på sanktioner vid behov. "För att säkerställa trafiksäkerhet har varje kandidatförare rätt till en kvalitativ förarutbildning, där spelreglerna måste vara identiska för alla", avslutar Peeters.

Läs också: Emile Roemer tittar på att förbättra sektorn för körskola

Rapporten visade att oseriösa körskolor erbjuder kompetensbevis för försäljning
Utskriftsvänlig, PDF och e-post