Det är onödigt att tvinga alla körtestkandidater med autism att ta ett körtest, skrev hälsorådet i en rekommendation till minister för infrastruktur och vattenförvaltning. Rådet rekommenderar att man endast tar körprovet om den obligatoriska läkarundersökningen ger anledning att göra det

Nu måste personer med en diagnos av autismspektrumstörning (ASD) som vill ansöka om körkort för första gången först genomgå en läkarundersökning. De måste också ta ett körtest vid CBR. Enligt hälsorådet förklaras ungefär tre fjärdedelar av kandidaterna med autism lämpliga för körning efter inspektion och test. Av kandidaterna som visar sig vara olämpliga eller lämpliga att köra under vissa förhållanden är det i de flesta fall inte körprovet utan läkarundersökningen som är avgörande. 

”Rådet rekommenderar därför att tappa det obligatoriska körprovet för alla körtestkandidater med ASD och att låta CBR endast ta testet om läkarundersökningen ger anledning att göra det,” sade den rådgivande organen.

Läs också: Peeters tillkännager åtgärder mot oseriösa körskolor

Körskolelektionsbil
Utskriftsvänlig, PDF och e-post