Den årliga nationella trafikkampanjen har nyligen börjat hjälpa bilister att hålla sig på hastighetsgränsen, särskilt i tätbebyggda områden och på provinsvägar. Bilisterna följer inte hastighetsgränserna här. Fyrtio till sextio procent av bilisterna kör till och med regelbundet för fort. En tredjedel av alla dödliga trafikolyckor orsakas delvis av fortkörning, enligt Institute for Road Safety Research (SWOV). Kampanjen riktar sig främst till förare som kör 10 till 15 kilometer. Sådana små överskridanden kan få stora konsekvenser, särskilt i bebyggda områden. På 30, 50 och 60 km vägar sker mest interaktion mellan bilister och utsatta trafikanter och farorna är störst.

"Körning är en viktig orsak till trafikolyckor, inklusive dödsfall. Varje olycka är en för många. Undvik att köra fort, kontrollera din hastighet regelbundet."

Minister Van Nieuwenhuizen

Vid högre hastighet är bromssträckan längre, reaktionstiden kortare och en kollision hårdare. Vid 40 km i timmen är till exempel en bils bromssträcka mer än 6 meter längre än vid 30. På en våt väg är den ytterligare 2 meter. Dessutom uppmanar kampanjen förare att sakta ner när situationen kräver det, till exempel i närheten av en skola, när det är upptaget eller i dåligt väder. Människor kör ofta för snabbt omedvetet. Förutom kommuner, provinser och ministeriet bidrar också andra parter till kampanjen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) erbjuder invånarna möjlighet att göra kampanjer i sitt eget grannskap och har ett online kunskapsprov. Team Alert fokuserar på unga oerfarna trafikanter, enligt Centralregeringen.

Läs också: VVN startar kampanj: En erfaren förare kan undvika risker

Utskriftsvänlig, PDF och e-post