Nederländerna kommer att vara tyst i två minuter på tisdagskvällen för alla som dog i andra världskriget och senare krigssituationer och fredsoperationer. Precis som förra året är minnet i landet igen utan en stor publik på grund av koronamåttet.

Den nationella minnesdagen börjar i Amsterdam med ett möte i De Nieuwe Kerk. Författaren Roxanne van Iperen presenterar den 4 maj föreläsningen Röster från djupet. Under mötet kommer sopranen Laetitia Gerards att sjunga tillsammans med Metropole Orchestra. Jubileet kan ses direkt på NOS.

Därefter lade kung Willem-Alexander och drottning Máxima en krans i början av minnesceremonin vid Nationalmonumentet på Dam-torget. Följ sedan tatueringen, två minuters tystnad och Wilhelmus. Den 19-årige Amara van der Elst håller en talad föreläsning och det årliga talet är av André van Duin.

Gate 12

Till skillnad från förra året, när kungen talade till en nästan tom damm den 4 maj, är den här gången en liten grupp gäster närvarande. Dessa är representanter för organisationer från olika grupper av krigsoffer och efterlevande släktingar. Torget är inte tillgängligt för andra intresserade.

Det finns också minneshändelser på Grebbeberg i Rhenen och på Waalsdorp-platån nära Wassenaar. De regionala sändarna sände ett speciellt TV-program från de tidigare koncentrationslägren Vught och Westerbork. Madurodam i Haag är återigen platsen för den nationella barnminnet. Tidigare på dagen hölls ceremonier vid National Honor Field i Loenen, där Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb kommer att tala, och i representanthuset vid hedersrollen för de fallna, med ett tal av kammarpresident Vera Bergkamp.

Under den nationella minnet kommer tågtrafiken att stoppas i två minuter. Inga flygplan avgår från någon flygplats i Nederländerna från 19.50:20.03 till 20.00:20.03 och ingen flygplatstaxi mellan XNUMX:XNUMX och XNUMX:XNUMX. Rijkswaterstaat uppmanar bilister att leta efter en parkeringsplats och inte stanna på nödfältet.

Läs också: I år firar du hemifrån och firar 4 och 5 maj

musiker spelar det sista inlägget ur hyllning
Utskriftsvänlig, PDF och e-post