Att vägra en app på Google Play-plattformen har kostat det amerikanska företaget Google dyrt i Italien. En app som utvecklats av den italienska energigiganten Enel som gör det möjligt att hitta laddstationer för elbilar avvisades av Google. Återigen är Google i korsningen av AGCM, säger den italienska vakthunden som övervakar rättvis handel (ACM).

Onlinesökningsjätten hade redan betalat 2017 miljoner euro i maj 306 för att reglera sin situation med de italienska skattemyndigheterna. Den här gången åtalas hon för missbruk av sin dominerande ställning. Onlinesökningsjätten kommer att behöva betala en böter på mer än 102 miljoner euro, ett högt belopp för en sanktion från den nationella regeringen.

Tre av fyra italienare använder en Android-telefon och är beroende av Google Play för att ladda ner applikationer. Dessutom har Google också Android Autos tillgång till JuicePass, Enel Xs programvara för elfordon, som gör det möjligt för elbilsägare att hitta laddstationer i synnerhet, har varit förbjudet i två år.

Maktmissbruk

Vi alla låter det hända. Dominanter bestämmer vad som händer och är nu alltmer mål för utredningar för missbruk av dominerande ställning. Som med JuicePass-applikationen har detta missbruk av dominans inte bara ekonomiska konsekvenser. Enligt "vakthunden" påverkar det också kvaliteten på innehållet som är avsett för slutanvändaren. Inte företagen själva som utvecklar programvaran kan avgöra vad deras produkt kan eller inte kan göra. Google bestämmer också detta under verifieringsprocessen som föregår publiceringen av en app. 

Det faktum att kontrollprocessen skyddar de tekniska aspekterna, säkerhet och integritetsskydd är verkligen en bra sak för slutanvändaren. Det är tveksamt att Google inför regler för producenten eller vilka funktioner som är eller inte är tillåtna i deras produkt. 

Läs också: ACM: s ökade fokus på sektorns laddstationer

påfyllningskort för Google Play
Gate 12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post