Byggandet av cykelvägen mellan Roosendaal och Bergen op Zoom har påbörjats. Statssekreterare Stientje van Veldhoven (infrastruktur och vattenförvaltning) gav nyligen officiellt klarsignal för detta till rådsmän Cees Lok (Roosendaal) och Patrick van der Velden (Bergen op Zoom). Den nya cykelvägen ska göra cykelförbindelsen mellan Bergen op Zoom och Roosendaal bekvämare, säkrare och snabbare. Som ett resultat väljer pendlare, om möjligt igen, cykeln oftare när de pendlar till och från dessa två Västbrabants kommuner.

Nationellt nätverk av cykelleder

Statssekreteraren och de två rådmännen har avslöjat ett konstruktionsskylt nära kommungränsen på plantagervägen och fäst F58-logotypen på vägen. Cykelvägen är en del av ett nationellt nätverk av cykelvägar och bör göra det mer attraktivt att välja cykel.

”Cykeln är med rätta ett värdefullt transportmedel i vårt land, förutom bil och kollektivtrafik. Cykling är renare, mer hållbart, tystare och hälsosammare. Under korona började vi cykla ännu mer, låt oss hålla fast vid det. Till exempel mot arbete, om det är möjligt senare. Denna F58 är därför mer än bara en ny cykelväg. Det är en del av ett växande nationellt nätverk av cykelleder, där det redan finns cirka 50 ”.

Statssekreterare Van Veldhoven.

Fler cyklar

Under de senaste åren har ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning tillsammans med kommuner och provinser investerat mer än en halv miljard euro i fler cykelvägar och bra parkeringsmöjligheter vid stationer. F58 är en av dem.

”I de allra första beräkningarna antog vi cirka 400 personer som tack vare denna F58 tar cykeln istället för bilen eller kollektivtrafiken. Men med den ökande populariteten för cykling, oavsett om den är elektrisk eller inte, i kombination med konstruktionen av dessa typer av cykelvägar och den ekonomiska utvecklingen i Västbrabant, tror jag att det kan vara många fler ".

Rådet Cees Lok.

Ekonomisk utveckling i regionen

Cykelvägen förbinder ett antal affärsparker och andra trafikerade trafikpunkter med varandra: affärsparken Bergse på Marconilaan, affärspark De Wijper i Heerle / Wouw, De Bulkenaar - där det nya regionala sjukhuset kommer att finnas - Leisurepark De Stok med Designer Outlet Roosendaal och det kompakta centrum i Roosendaal. Några delar av F58 har redan förverkligats. I början av 2023 måste hela rutten utformas som en cykelväg, enligt den nationella regeringen.

”Den här cykelvägen passar också perfekt med överbelastningskontrollen, klimatmålen och ambitionerna inom cykelturism och bostadsutmaningen i båda våra kommuner. F58 är därför ett välkommet tillskott till infrastrukturen mellan våra kommuner. Och med de kommunala organisationerna som två stora arbetsgivare i regionen finns det redan minst två viktiga initiativtagare till F58! ”

Rådman Van der Velden.
Bla bla bla
Utskriftsvänlig, PDF och e-post