EU-länderna och Europaparlamentet har kommit överens om passet som ska göra det lättare att resa inom EU igen. Det är precis i tid för parlamentet att godkänna det digitala "Covid-19-certifikatet" för användning under sommarlovet.

Resenärer kommer snart att kunna visa med en QR-kod att de har vaccinerats mot koronaviruset, har testat negativt eller redan har haft en infektion och är därför skyddade. 100 miljoner euro kommer att göras tillgängliga för att göra ett begränsat antal koronatester gratis, rapporterar D66-ledamoten Sophie in 't Veld, som förhandlade med medlemsländerna på parlamentets vägnar.

Pitane-programvara

Priset på koronatesterna med vilka någon (som ännu inte) har vaccinerats fortfarande kan få ett reseintyg var en av de största åsiktsskillnaderna mellan EU-länderna och EU-parlamentet. Den senare ville göra testerna gratis, för annars skulle människor ha en nackdel utan vaccination. Men den nederländska regeringen insisterade bland annat på att medlemsstaterna skulle kunna bestämma detta själva.

”Vit rök för EU: s Digital Covid-certifikat!” Tweetade CDA-MEP Jeroen Lenaers, en annan förhandlare från parlamentet. In 't Veld talar om en "minimal överenskommelse", men tycker att den har "lyckats göra härren av regler och begränsningar lite mindre".

Läs också: EU-länder kanske inte är redo för koronapass förrän i augusti

Utskriftsvänlig, PDF och e-post