Nederländerna återansluts till det europeiska nattåget efter en period på mer än fyra år utan regelbundna internationella sovförbindelser med järnväg. Från och med nu kör ett nattåg dagligen från Amsterdam, via Utrecht och Arnhem till München, Innsbruck och Wien. Den första så kallade nattstråle från Österrike förväntas rulla in i Amsterdam Centralstation på tisdag morgon kl. 10.43.

Detta välkomnas av NS-toppkvinnan Marjan Rintel och avgående statssekreterare Stientje van Veldhoven (infrastruktur). Den österrikiska klimat- och mobilitetsministern Leonore Gewessler är ombord. Nederländska järnvägarna betonar att nattåget är ett klimatvänligt sätt att resa internationellt. Detta är lyxvagnar där resenärer också kan välja privata sovrum med badrum. Totalt kan 500 passagerare resa.

När de gamla CityNightLine-tågen från Nederländerna avbröts i slutet av 2016 användes de inte längre lika mycket. Resenärer valde i allt högre grad höghastighetståg under dagen eller med flyg. Det faktum att järnvägarna nu använder ett nattåg har att göra med strävan efter grönare. Långa tågresor genom Europa kommer förmodligen inte att vara tillräckligt populära de närmaste åren för att täcka kostnaderna med biljettförsäljning. För närvarande kommer många nattåg i Europa därför att vara beroende av subventioner.

Nyligen var det fortfarande lagligt bråk om det nya tåget. FlixBus har bland annat invänt mot den miljonersubvention som de holländska järnvägarna har fått för detta från den nederländska regeringen. De klagande parterna var också intresserade av koncessionen och känner att de har överlämnats. Invändningsförfarandet hindrar inte tåget. Trade and Industry Appeals Tribunal (CBb) ansåg det inte nödvändigt att omedelbart avbryta bidraget.

Nightjet skulle initialt börja springa i slutet av förra året, men detta skjöts upp på grund av koronapandemin. Så snart koronamåttet gör detta möjligt och logiskt skulle tjänsten fortfarande starta. Enligt de nederländska järnvägarna har det ögonblicket nu kommit. Den nederländska regeringen använder fortfarande "orange" reseråd för Tyskland och Österrike, vilket innebär att onödiga resor avskräcks. Om du vill gå med i nattåget är det därför klokt att kolla på regeringens webbplats, till exempel för reglerna om hemkarantän när du återvänder till Nederländerna.

Läs också: Nattåg till Warszawa stannar i centrala Antwerpen

nattåg European Sleepers
Bla bla bla
Utskriftsvänlig, PDF och e-post