Efter en mycket lång debatt godkände senaten igår kväll räkningarna för karantänplikten och koronatillträdesbiljetterna. Representanthuset godkände tidigare dessa lagar i maj. Lagarna träder i kraft i början av juni. Den tillfälliga lagen om koronamått har också förlängts med tre månader till och med den 1 september i år. Den tillfälliga användningen av biljetter skulle göra det möjligt att snabba på åtgärder i vissa sektorer än vad som skulle vara möjligt enligt den epidemiologiska situationen. Koronabiljetterna används tillfälligt från steg 3 i vår regerings öppningsplan för att öka det maximala antalet tillåtna besökare. 

Detta gäller till exempel publik på professionella sporttävlingar, utnyttjande av kulturinstitutioner som teatrar, biografer och inom restaurangbranschen för att äta ute. Från steg 4 i vår öppningsplan regeringen det skulle vara möjligt att släppa mätaren och en halv standard med inträdesbiljetter. Open Netherlands Foundation arbetar för närvarande med att utöka testkapaciteten i hela Nederländerna. Besökare kan testa sig själv och använda CoronaCheck-appen gratis. Med tiden kan ett vaccinationsintyg eller bevis för återhämtning också användas som ett corona-åtkomstkort. Detta kräver separat godkännande från representanthuset.

”Med obligatorisk karantän för resenärer stoppar vi spridningen av virusvarianter som resenärer tar från mycket högriskområden. Med Corona Admission Tickets Act gör vi det möjligt för kulturinstitutioner, restauranger och festivaler att återvända till "det gamla normala" så snabbt som möjligt. Det är ett viktigt steg för kulturproducenter, entreprenörer och festivalbesökare. Det vi har längtat efter så länge närmar sig nu. ”

Avgående minister Hugo de Jonge.

Lagförslaget om karantänplikt har också antagits av senaten. Karantänplikten är en av de åtgärder som skåpet vidtar för att bekämpa risken för att viruset sprids och ankomsten av nya virusmutationer till vårt land. Enligt karantänplikten måste resenärer från utsedda mycket högriskområden vara i karantän i tio dagar. Efter fem dagar kan människor testa sig själva om de inte har några klagomål som kan indikera en koronainfektion. Om detta test är negativt kan karantänen stängas. Om resenärer inte kan ta ett negativt test, tar karantänen högst tio dagar om det inte finns några klagomål. När de kommer till Nederländerna måste resenärer ha ett uttalande med sig om rese- och kontaktuppgifter. Överträdelse av karantänförpliktelsen kan leda till böter.

Läs också: Poliser bokar lyxflyg 

Bla bla bla
Utskriftsvänlig, PDF och e-post