Vid det flamländska parlamentets plenarsession godkändes dekretet om kontinuiteten i De Lijn-tjänsterna. ”Systemet med kontinuitet i tjänsten” säkerställer ett anpassat transporterbjudande under strejker, med hänsyn till tillgängliga personal som väljer att inte delta i strejken och att arbeta. För Lydia Peeters är anledningen till att utveckla detta system att sätta resenärer i första hand, som alltför ofta blev offer för strejkerna eller bussernas misslyckande.

”För mig räknas resenären, även under strejker. En student som väntar på sin buss måste komma till skolan. Den som tar bussen varje dag för sin pendling måste kunna räkna med kollektivtrafik och en pensionär som vill besöka en familjemedlem på ett äldrehem eller sjukhus måste också kunna göra det med buss. ”

Flamländska minister Lydia Peeters

De Regeling kontinuitet i tjänsten går inte så långt som att införa en minsta eller garanterad tjänst. Anställda är därför inte skyldiga att arbeta under en strejk. En strejk måste meddelas minst 8 arbetsdagar i förväg. Anställda får upp till 72 timmar innan strejkdagen börjar för att meddela dem om de deltar i strejken. denna anmälan är obligatorisk.

Jag vill klargöra att strejkerätten inte ifrågasätts. Men denna rättighet hindrar inte heller att åtgärder vidtas för att säkerställa att varje passagerare / pendlare kan röra sig så smidigt som möjligt när en strejk äventyrar kollektivtrafikens tjänster. Systemet introducerades redan vid NMBS och klarade testet för konstitutionell domstol. ”

Lydia Peeters, flamländsk mobilitetsminister
De Lijn
pitan
Utskriftsvänlig, PDF och e-post