Enligt en nyligen genomförd undersökning av Brussels Mobility spelar distraktion en viktig roll vid olyckor: en av fem invånare i Bryssel använder regelbundet telefonen i sin bil utan handsfree-set. Brussels Mobility genomförde en undersökning mellan slutet av februari och början av mars 2021 bland ett representativt urval på 800 personer i åldrarna 18 till 64 för att få en bättre inblick i omfattningen av detta fenomen i Bryssel. Resultaten av studien bekräftar att smarttelefonen är en av de vanligaste källorna till distraktion.

"Att använda smartphones bakom ratten ökar risken för olyckor med en faktor på 20. Inte ett enda meddelande, WhatsApp-skämt eller Instagram-inlägg är värt en trafikolycka. Att ignorera din smartphone under körning kan rädda liv. Det gäller alla trafikanter. Så Kära Brysselboende: håll det säkert och låt den croissanten, smarttelefonen eller kaffet vänta en stund. "

Elke Van den Brandt, minister för rörlighet och trafiksäkerhet

En av fem invånare i Bryssel använder ibland eller till och med regelbundet telefonen utan en handsfree för att ringa samtal i bilen (21%), på motorcykeln / skoter (21%) eller på skoter (20%). Detta gäller även en av sex cyklister (16%). 8% av bilförarna i Bryssel noterar att de ibland eller regelbundet använder sin telefon för att skicka meddelanden, kontrollera sociala medier etc. Också 17% av förarna av en motorcykel eller skoter, 13% av skoteranvändarna och 11% av cyklisterna sådant beteende.  

En av två invånare i Bryssel använder telefonen till fots även om det kan vara mycket farligt när man korsar vägen. Ett inkommande meddelande på din smartphone kommer att distrahera dig i 3 sekunder. I 3 sekunder distraheras både din blick och ditt sinne. Som cyklist eller fotgängare sätter du dig själv i fara, som förare av en bil eller motorcykel riskerar du också andra. På grund av några sekunder av ouppmärksamhet kör du dussintals meter blind. Gör matte!

Den som använder en bärbar telefon utan en handsfree-enhet under körning begår ett andra grads överträdelse och riskerar en omedelbar insamling på € 116. Detta gäller användningen av en telefon när du kör ett fordon, till exempel en cykel. Brussels Mobility börjar med en ny kampanj för ökat medvetande för att påminna dig om att risken för en olycka är upp till 20 gånger högre för dem som använder telefonen under körning, även med ett handsfree-kit.

Kampanjen riktar sig främst till unga Brysselbor i åldrarna 16 till 30 och belyser med en blinkning vad som kan hända dig på vägen - ofta helt oväntat - om du tittar bort från vägen i några sekunder för ett meddelande eller ett meddelande på din smartphone. Kampanjen är till stor del online med en stödjande video. Flera Bryssel-influenser har uttryckt sin vilja att länka sina namn till kampanjen och kommer också att dela dem på sina sociala medier: Benoit Do Quang, Alex the bur och Raia Maria Laura.

Läs också: Kontinuitet för tjänster från De Lijn godkänd

Bla bla bla
Utskriftsvänlig, PDF och e-post