Tågtrafiken i nästan hela landet har stannat på grund av ett fel i ett telefonsystem. Detta har konsekvenser för driften av signaler och punkter, rapporterar NS. En taleskvinna för transportören sa att inget mer är känt om orsaken till avbrottet. NS, Arriva och Keolis rekommenderar resenärer att skjuta upp resan till ett senare ögonblick. Avbrottet rapporterades runt kl. 14.20, det är ännu inte känt hur lång tid det tar att lösa det. Tåg med resenärer som redan var på väg stannade inte plötsligt på grund av felet. "Alla tåg fortsätter till en plattform", säger en talesman för NS.

"Det tar sedan lång tid innan allt har startat, det är ett stort pussel, så resenärer kommer att påverkas av felet under lång tid."

Resten av dagen

En talesman för järnvägschef ProRail säger att på grund av ett landsomfattande fel med telefonsystemet kan tågtrafikledare inte kommunicera med förare av transportörer. "Det är viktigt för tåg att köra, så vi har beslutat att stänga en stor del av landet."

Enligt ProRail har leverantören Mobirail skalats upp till maximal kapacitet för att upptäcka felet. Så snart detta har rättats till förväntar sig ProRail-talesmannen att resenärer kommer att påverkas av störningarna resten av dagen. 

ProRail rekommenderar resenärer att kolla appen för att se vilken resa som är möjlig. Enligt NS kommer det inte att finnas några tåg förrän minst 16.00:XNUMX och rekommenderar därför att skjuta upp resan om möjligt.

Läs också: ProRail vill att miljarder ska förbättra banan

Gate 12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post