För att förbättra säkerheten har Volvo Trucks utvecklat ett akustiskt varningssystem med unika ljud för sina elfordon. Det Volvo-designade larmet ökar säkerheten genom att göra fotgängare, cyklister och andra trafikanter medvetna om att de närmar sig lastbilar, som annars skulle vara nästan tysta. Samtidigt är ljuden utformade för att vara trevliga och diskreta, både för föraren och andra i närheten. Från och med den 1 juli 2021 måste alla elektriska fordon i EU producera en viss ljudnivå vid hastigheter under och upp till 20 km / h.

”Vi är mycket nöjda med denna nya lagstiftning. Som barn lärde vi oss att lita på inte bara det vi ser utan också det vi hör i trafiken - ibland så mycket att vi inte ens tittar innan vi korsar en gata! Med vårt nya varningssystem vill vi se till att fotgängare och cyklister märker att de kommer nära våra elektriska lastbilar. ”

Anna Wrige Berling, trafik- och produktsäkerhetschef på Volvo Trucks.

Den önskade ljudnivån beror på hastigheten och ökar när hastigheten ökar. Vid en hastighet på upp till 20 km / h måste detta vara minst 56 decibel. Om fordonet är för tyst bör ett externt akustiskt fordonsvarningssystem (AVAS) läggas till. För att möta de nya kraven samtidigt som fördelarna med lägre ljudnivåer från elfordon bibehålls har Volvo Trucks utvecklat en unik uppsättning premiumljud för sina elektriska lastbilsmodeller. Uppsättningen av ljud är resultatet av grundlig forskning och olika tester av Volvokoncernens egna akustiska experter. Trots tillägget av ljud kommer lastbilarna att vara mycket tystare än konventionella lastbilar.

"Vi är oerhört stolta över att ha utvecklat högkvalitativa premiumljud som är märkbara nog för att varna människor nära lastbilen men ändå trevliga för föraren och andra trafikanter."

Anna Wrige Berling, trafik- och produktsäkerhetschef på Volvo Trucks.

Fyra olika ljud

Det hörbara varningssystemet för elektriska lastbilar består av fyra olika ljud som informerar om vad trucken gör: körning framåt, tomgång, backning. Ljud varierar i intensitet beroende på truckens hastighet och kommer att ändras i frekvens under acceleration och retardation. Med den nyligen aviserade försäljningsstart av tre nya tunga elbilar - Volvo FH, FM och FMX - har Volvo Trucks nu en imponerande sortiment av sex medelstora och tunga elektriska lastbilar. Detta är för närvarande det mest kompletta utbudet av kommersiella elbilar i branschen, enligt Volvo Trucks.

”Ljuden är utformade så att de inte tränger igenom väggarna. Våra elektriska lastbilar garanterar fortfarande tysta leveranser på natten och bidrar till bättre arbetsförhållanden för förare och en tystare, renare miljö. Elbilar kommer att bli allt vanligare. Vi är stolta över att vi nu kan kombinera vår spännande resa till nollutsläpp med vår långvariga ambition att uppnå noll olyckor. "

Anna Wrige Berling, trafik- och produktsäkerhetschef på Volvo Trucks.

Bild ovan: Volvo Trucks bildbank.

Läs också: Volvo Trucks startar försäljningen av tunga elektriska lastbilar

Bla bla bla
Utskriftsvänlig, PDF och e-post