Arriva, NS: s största konkurrent på järnvägarna, vill köra nattåg från Maastricht och Groningen till Randstad, med Schiphol Airport som huvuddestination. Arriva vill gå emot den monopolställning som NS har på huvudjärnvägsnätet, säger VD Anne Hettinga till NRC.

På måndagen lämnade transportföretaget en begäran till tillsynsmyndigheten för Consumer & Market Authority (ACM) att tillåta att två nattåg körs från 2023. Avsikten är ett nytt steg för att få tillgång till de järnvägslinjer som nu endast drivs av NS. ”Vi gnager på NS: s monopolställning för alltid. Detta kabinett har gjort allt för att ytterligare minska liberaliseringen av järnvägarna, säger Hettinga.

På frågan vem som väntar på dessa nattlinjer säger Hettinga: ”Vi är entreprenörer, vi vill prova det. Detta frågades också 2000: vem kommer fortfarande att köra dessa regionala linjer i norr? NS ville sluta göra det helt, hon kallade olönsam. Vi gick in i det och det har varit en framgång. Den nattliga förbindelsen med Randstad är det första formella steg som vi noggrant har valt ut. ”

Hettinga tror att det kan bli en framgång: ”Järnvägsnätet i Nederländerna är ganska fullt. Inte den mest trafikerade i Europa, men väl upptagen. Inget tåg går på denna del av huvudjärnvägsnätet på natten - och planen tävlar inte med NS. Om detta lyckas kommer timmarna utanför rusningstiden att diskuteras. Steg för steg. Vår expansion i norr har också visat sig vara en framgång. Du måste ta ett långt andetag. Eftersom skåp ibland byter färg och policy. Det gynnar inte resenären. ”

Arrives har inte ändrat sin politik trots koronakrisen: ”I mars förra året föll himlen. Försäljningen sjönk med 90 procent, bortom förståelsen. Vi började räkna, hur länge kan vi hålla det här? Vår slutsats: vi faller inte omedelbart om. Vi bestämde oss för att behålla den politik som vi startade för fyra år sedan. Att fortsätta fokusera på att expandera kollektivtrafikmarknaden, inte att göra eftergifter för våra ambitioner när det gäller hållbarhet, innovation och socialt företagande. Och inga tvingade uppsägningar. Ingen panikfotboll. Vår aktieägare Deutsche Bahn och tillsynsdirektörer var inte heller rastlösa. Vi presterade bra förra året och är fortfarande solida. Det gav relativ fred. Också för att regeringen var villig att gå för det tillsammans. ”

Läs också: Tillägg av e-biljetter till GVB i 9292-appen

Vätetåg - Groningen station
Pitane-programvara
Utskriftsvänlig, PDF och e-post