Med hundratals mobilitetspartier i Nederländerna är det inte lätt att snabbt uppnå standardisering, till exempel när det gäller datadelning. Enligt Dirk Jan de Haan, MaaS-programledare på ANWB, är det största problemet vi för närvarande står inför att arbeta tillsammans. Detta samarbete handlar om data å ena sidan och affärer å andra sidan. Tekniskt sett finns det redan en TOMP (Transportoperatör MaaS-leverantör) API, som ger en friktionsfri teknisk länk mellan MaaS-appen och en leverantör av delad transport. Detta gör det lättare för parterna att utbyta data. Denna standard stöds också av ministeriet. 

Enligt Dirk Jan de Haan skapas också plattformar som säkerställer att vi kan visa resealternativen för kunden och att användarna har tillgång till de olika transportmedlen. På så sätt behöver vi inte prata med alla 300 mobilitetspartier i Nederländerna. Vi undersöker nu vilken plattform vi kommer att arbeta med, med vilken vi snabbt kan erbjuda storskalig deltransport i ett MaaS-erbjudande.

ANWB som en europeisk MaaS-spelare

ANWB undersöker också andra förslag inom flexibla resor, till exempel för anställda och entreprenörer. Dirk Jan: “Mobilitetspolicyn för ANWB-anställda anses vara progressiv i hela Nederländerna. Vi kan erbjuda affärsförare ett verkligt sömlöst samarbete mellan den privata och affärssidan av mobiliteten. När allt kommer omkring är företagsanvändaren också en konsument, bara en del av resan ersätts av arbetsgivaren. Vi undersöker denna kombination, så att vi också kan ge maximal service till företagsanvändaren".

Hur ser Dirk Jan ANWB: s roll inom MaaS om tio år? “Vi kan spela en stor roll eftersom vi är trovärdiga att ge oberoende råd. Och naturligtvis har vi en enorm räckvidd med nästan 5 miljoner medlemmar. Med vårt nätverk utanför Nederländerna kan vi också vara en europeisk aktör. Tillsammans med våra systerklubbar i Europa kan vi också betjäna kunden över gränsen med ett europeiskt erbjudande. Jag tror därför att vi som ANWB är idealiskt positionerade för att vara en viktig aktör i MaaS".

Den fullständig artikel kan läsas på webbplatsen för ANWB

Läs också: ANWB-test visar att bilstolar kan vara bättre

ANWB Sneek
ANWB Sneek
Utskriftsvänlig, PDF och e-post