Kunskapsinstitutet för mobilitetspolitik (KiM) tillhandahåller kunskap för mobilitetspolitiken från ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning (IenW). Kunskapsinstitutet bedriver egen forskning och samlar kunskap som utvecklats någon annanstans. Mobilitetsnav är fysiska länkar mellan transportmetoder, som förutom sin mobilitetsfunktion också kan fungera som koncentrationspunkter för rumslig utveckling. De kan bidra till olika politiska mål. Till exempel att göra städer bilfria eller bibehålla och förbättra tillgängligheten i krympande områden. 

Konceptet har väckt stort intresse från beslutsfattare, transportföretag och andra intressenter i flera år, men är fortfarande under utveckling och tolkas på olika sätt. Dessutom behöver utvecklingen av nav samordnas med ett stort antal andra styrmedel. Enligt Knowledge Institute for Mobility Policy (KiM) kan den nationella regeringen spela olika roller i utvecklingen. Det som direktör, finansiär och lanseringskund. 

utforskning av mobilitetsnavkonceptet

Mobilitetsnav är fysiska länkar mellan transportmetoder, som förutom sin mobilitetsfunktion också kan fungera som koncentrationspunkter för rumslig utveckling. De kan bidra till olika politiska mål. Till exempel att göra städer bilfria eller bibehålla och förbättra tillgängligheten i krympande områden.

Mobilitetsnav är avsedda för persontransporter, godstransporter eller en kombination därav. Hubb finns, i praktiken eller i konceptet, på olika skalnivåer: nivån på ett bostadsområde (stadsdel och stadsdel), i en stad eller stadsrand, en region eller en (inter) nationell nod som ett internationellt tåg station, flygplats eller hamn. Naven skiljer sig också åt i de transporttjänster som erbjuds. Detta kan vara en övergång till ett annat transportsätt, men också tillgång till delad rörlighet (till exempel delade bilar eller delade cyklar) och lätta elektriska godsvagnar (LEVV). Dessutom skiljer sig hubbarna åt i de icke-mobilitetsrelaterade tjänsterna som erbjuds, från en mötesplats för grannskapet till en storskalig koncentration av boende, arbete och anläggningar.

tillagt värde

Navkonceptet är inte helt nytt. Liknande begrepp har redan använts i Nederländerna, till exempel Park-and-Ride, stadsdistributionscenter och nya nyckelprojekt. Men mobilitetsnavet har ett mervärde eftersom navet hjälper till att närma sig rumsliga och mobilitetsrelaterade uppgifter ännu mer integrerat. I navkonceptet möts ömsesidigt förstärkande funktioner.

Läs det full artikel i KiM.

Läs också: Utvecklingen eller revolutionen av Mobility as a Service?

Mobilitetsnav
Pitane-programvara
Utskriftsvänlig, PDF och e-post