Vi känner alla till honom, den gula boken där vi har våra (semester) vaccinationer. Varför finns det ett vaccinationshäfte? Detta onödiga vaccinationshäfte fanns länge innan korona bröt ut och är internationellt bevis på vaccinationer och mycket användbart när du reser. Du fick det här häftet från GGD när du gick för att få din vaccination. Vissa länder rekommenderar eller kräver vissa vaccinationer för resenärer vid inresa. Alla vaccinationer listas tillsammans i ett häfte och godkänns av RIVM. Häftet rekommenderas också av Världshälsoorganisationen (WHO). 

Från och med idag kan personer som har en sådan gul vaccinationshäfte ta den till vaccinationsplatsen där de får en koronavaccination. Om du ber om det får du en stämpel för din koronavaccination i ditt vaccinationshäfte från och med idag. Människor som redan har vaccinerats och ännu inte har en stämpel kan nu besöka en vaccinationsplats utan avtalad tid. De måste dock ta med identitetsbevis och vaccinationskort. (Corona) stämpeln är en extra tjänst eftersom många frågar efter den och vill ha en sådan stämpel av koronavaccinet i sin häfte. GGD rekommenderar att du förvarar vaccineringskortet i det gula häftet, även om du har en stämpel. Stämpeln är inte ett officiellt bevis på vaccination, VWS arbetar för närvarande på ett bedrägeribeständigt vaccinationsintyg, det, Digital Corona Certificate. Det kommer förmodligen att vara klart i juli.

Läs också: EU-länder och Europaparlamentet är överens om korona-resekort

Gate 12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post