Eltransport är bra för ekonomin. Holländska laddstationer, lastbilar och bussar erövrar territorium, även utomlands. Med detta tjänar företag från vårt land cirka 5 miljarder euro årligen. Antalet gröna jobb i Nederländerna ökar kraftigt och förväntas fördubblas 2025. Detta framgår av en nyligen publicerad studie utförd av Nederländska näringsbyrån (RVO) på uppdrag av statssekreterare Van Veldhoven (infrastruktur och vattenförvaltning) ).

”Det här är imponerande tillväxt, mer än hälften mer på bara några år. Sektorn växer snabbt och är nu ungefär tre gånger större än till exempel den nederländska cykelindustrins redan imponerande storlek. Under de kommande åren kommer vi att arbeta hårt för att ytterligare rengöra transporten. Vi får alla fördelarna med det. Inte bara bra för klimatet och vår rena luft utan också för vår plånbok. Och för människor som söker arbete. Tusentals jobb kommer att skapas inom eltransportsektorn de närmaste åren. ”

Statssekreterare Van Veldhoven, infrastruktur och vattenförvaltning.

Fler jobb

Det finns för närvarande cirka 7000 heltidsjobb inom eltransportsektorn, en tredjedel fler än vid den tidigare mätningen 2018. Dessa jobb finns främst hos byggare av elfordon som bussar och lastbilar. Det finns också mycket sysselsättning hos laddstationsföretag. Holländska företag ligger i framkant när det gäller smart laddning, där bilbatteriet avlastar elnätet. Holländska laddstationsföretag är verksamma i hela Europa och alltmer i Amerika. Sysselsättningen inom elsektorn förväntas nästan fördubblas till 2025. Cirka 13.500 XNUMX personer kommer att hitta ett heltidsarbete som mekaniker, bilbyggare eller laddstationsexpert.

Det ekonomiska värdet stiger snabbt

Företag i Nederländerna producerar för närvarande cirka 5 miljarder euro i elbilar, bussar, lastbilar och andra produkter inom eltransportområdet, t.ex. laddstationer. Det är mer än hälften mer än 2018, då det var mer än 3 miljarder. Detta gör denna sektor ungefär tre gånger större än den nederländska cykelindustrin.

Tillväxten sker både i Nederländerna och över gränsen och kommer till största delen från byggandet av rena fordon. DAF är känt för sina elektriska lastbilar. VDL bygger också dessa, precis som elbussar för kollektivtrafik. Med Ebusco har Nederländerna en annan stor aktör inom detta område. Nederländerna har också ett antal föregångare inom vätgasområdet. Holthausen vann tidigare i år en order från Nya Zeeland på produktion av 1500 XNUMX vätgasbilar. Samtidigt uppstår nya innovationer. I Nederländerna byggs till exempel elektriska inre fartyg och de första helelektriska husbilar har byggts i Nederländerna.

Företag tjänar en del av sina pengar på export, men det är också mycket efterfrågan i Nederländerna på rena transport- och laddstationer. Relativt sett finns det ingenstans så många offentliga laddstationer som i Nederländerna och smart laddning ökar. Många av dessa laddpunkter drivs av hemvuxna företag som EV Box, New Motion, Alfen, Pitpoint eller Allego. Med mer än tusen utsläppsfria bussar inom kollektivtrafiken ligger Nederländerna i framkant i Europa. Och de närmaste åren förväntas en kraftig ökning av antalet lastbilar som kör utan utsläpp. Fler och fler privatpersoner byter också till en elektrisk skoter eller bil. År 2020 var en fjärdedel av de nya bilarna i Nederländerna elektriska, enligt Centralregeringen.

”Denna rapport visar att övergången till elkörning erbjuder möjligheter till innovation, grön tillväxt och ekonomisk produktivitet i Nederländerna. Att investera i eltransport är nödvändigt för att uppnå klimatmålen, så det nya skåpet måste uttrycka tydliga och fasta ambitioner och översätta detta till en ambitiös politik. På detta sätt kommer EV-sektorn att fortsätta växa under de kommande åren och Nederländerna kommer att utöka sin position som en internationell ledare. ”

Nancy Kabalt, lagets president i Formel E.
Gate 12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post