I maj bekräftade Paul Brandjes, fastighetsägaren, att Palace Hotel i Noordwijk aan Zee var tekniskt konkurs och förra torsdagen stängdes dörrarna och rum kan inte längre bokas. Det kommer inte att startas om. Från och med den 1 januari 2021 sa Palace Hotel från Noordwijk aan Zee att det inte längre var en del av Radisson Hotel Group. Sedan 2014 var hotellet anslutet till varumärket Radisson Blu enligt ett franskt kontrakt och konstigt nog finns hotellet fortfarande på hemsida av Radisson Hotels som Radisson Blu Palace Hotel med texten: Detta hotell är tillfälligt stängt. Kom tillbaka för uppdateringar.

välkommen till Noordwijk aan Zee

Palace Hotel, ett av de lyxigaste hotellen i Noordwijk, har varit stängt i några dagar. Med 115 rum, 5 rymliga sviter, ett hälsocenter, elva konferensrum och en nostalgisk fasad med koppartorn som påminner om förflutna tider är slottet ett av de mest framstående och bekväma hotellen i Noordwijk. Orsaken till konkursen är en konflikt med Radisson Group. Fram till förra året var hotellet i Noordwijk en franchisetagare för den amerikanska hotellkedjan. Samarbetet startade 2013. Från och med 2021 ville palatset fungera som ett fristående hotell igen. "I nära samråd med kedjan har vi kommit fram till att vi från och med den 1 januari kommer att skilja oss", berättade vd André Aaij till tidningen i november 2020. Gästvänlighet skötsel. Men det blev snart uppenbart att inte alla veck hade streckats ut under detta samråd.

mer pågår

Franchisetagaren Paul Brandjes avbröt samarbetet mellan sitt hotell och Radisson-kedjan i början av detta år. Enligt Financial Times han ville kunna använda kunddata som samlats in för sin egen marknadsföring. Han ville också hittas som ett oberoende hotell på Booking- eller Expedia.com-plattformen. Radisson godkände inte det. Konflikten mellan hotellägaren Brandjes och Radisson handlar om ett återgivande belopp i franchiseavtalet på 150.000 XNUMX euro. Brandjes vill inte betala det, för han tror att hotellkedjan har gett honom för få kunder i flera år, särskilt när han hyr mötes- och konferensrum. Franchiseorganisationer har haft datakonflikter tidigare. Till exempel kolliderade restaurangägare och taxichaufförer, som utvecklade en separat marknadsföringsstrategi för sin lokala marknad, med de stora plattformarna de är anslutna till.

Läs också: Resorganisationen D-travel förklaras konkurs

Radisson Blu Palace Hotel
Gate 12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post