Försäljningen av eldrivna bilar (helelektriska, hybrid- och plug-in-hybrider) ökade 69,8 procent under de första fem månaderna i år till 53.991 3.360 fordon. Efterfrågan på plug-in-bilar (fulla elbilar) mer än fördubblades i maj till 1.401 2020 enheter (8.399 i maj 10.277). Förra månaden registrerades 43.714 XNUMX hybrid- och plug-in-hybrider, mer än en tredubbel ökning, enligt de senaste siffrorna från RAI-föreningen. Totalt såldes XNUMX XNUMX helelektriska bilar under perioden januari till maj, en bråkdel mindre än i jämförbar period för ett år sedan. Antalet registrerade hybrid- och plug-in-hybrider ökade dock med mer än en faktor på två till XNUMX XNUMX enheter fram till maj.

 

Ökning av EV-tillägg 2022

Enligt RAI-föreningen såldes många EVs under de första månaderna i år som fortfarande var registrerade 2020 och som därför fortfarande kunde dra nytta av det lägre tillägget på 8 procent. Sedan början av detta år har ett tillägg på 12 procent tillämpats på affärsförare för en elbil och utan en ändring av policyn kommer denna ränta att gå upp till 16 procent nästa år. RAI-föreningen förväntar sig att med ett tillägg på 16 procent kommer många affärsförare inte längre att välja en elbil, utan byta till en bensin- eller dieselvariant.

Framtida bilskatter

Det här är en utveckling som strider mot grönare (bil) rörlighet och uppnå klimatmålen. Det är därför som har RAI Associationtillsammans med ANWB, BOVAG, VNA och Natuur & Milieu presenterade nyligen en alternativ bilskatteplan. Detta kräver bland annat att bibehålla de nuvarande 12 procent 2022, för att säkerställa att EV-marknaden har ett extra incitament att fortsätta övergången, minska koldioxidutsläppen och uppnå ett stabilt och förutsägbart bilskattesystem.

Hybrids fantastiska alternativ

Siffror från RDC visar att totalt 310.598 194.921 plug-in-bilar körde runt i vårt land i maj i år, varav 115.677 34 var helt elektriska och 15 2020 plug-in-hybrider. Andelen hybrider och plug-in-hybrider i nyförsäljningen är för närvarande cirka XNUMX procent, jämfört med mer än XNUMX procent under de första fem månaderna XNUMX, enligt RAI Association.

”Helt elektriska bilar är inte alls tillgängliga för alla på grund av deras högre inköpspris. Det är just genom att också fokusera på denna kategori som det blir attraktivt och möjligt för en bredare grupp människor att spara koldioxid och uppnå klimatmålen snabbare. ”

Huub Dubbelman, ordförande för avsnittet Personbilar och lätta nyttofordon.
Gate 12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post