Från och med torsdag kan holländarna åka till Luxemburg, Polen, Tjeckien och Slovakien igen. Reseråden för dessa länder ändras sedan från orange till gul eftersom koronasiffrorna faller, rapporterar utrikesministeriet. Reserådet för Norge är fortfarande orange på grund av de strikta inresebegränsningarna, men människor som återvänder från landet behöver inte längre karantän.

På tisdag blev det klart att Tyskland, Italien och Österrike också kommer att få koden gult igen. Detta innebär att icke-väsentliga resor är tillåtna igen, att inget koronatest är nödvändigt efter återkomst och att människor inte behöver karantän heller. Ministeriet rekommenderar att hålla koll på situationen under semestern, eftersom reseråd också kan ändras till orange igen. I 'gula' länder kan koronarestriktioner också gälla, vilket kan skilja sig från land till land.

De flesta länder i världen är fortfarande orange. De karibiska öarna Saba och St. Eustatius är de enda med grönt ljus. Koden gul gäller nu för Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Finland, Malta, Portugal, grekiska öar, Irland och Island.

Läs också: Fullt vaccinerad och ändå ingen semester

Sopot och Molo - pir vid Östersjön i Polen
Utskriftsvänlig, PDF och e-post