År 2020 kommer rekommendationer från nederländska säkerhetsstyrelsen att minska risken för en järnvägsolycka att behandlas ytterligare. Human Environmental and Transport Inspectorate (ILT) drar slutsatsen att förbättringar kan göras inom tre områden: samarbete inom kemisektorn, passering av plankorsningar med specialfordon och instruktioner för korsning av plankorsningar i exceptionella situationer. Samtidigt har framsteg gjorts igen av olika (järnvägsföretag), sektororganisationer, kommuner och ProRail. Inspektionen rapporterar årligen om utvecklingen som syftar till att minska järnvägsolyckor. 

”Vi ser att kemiföretag och branschorganisationer arbetar nära varandra och vidtar de åtgärder som ligger inom deras förmåga efter riskanalyser. Men de kan inte göra det ensamma. Järnvägsföretag, ProRail och ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning måste också fullgöra sitt kedjeansvar ordentligt. Då kan säker transport av farliga ämnen förbättras ytterligare. Dessutom kommer ProRails information om korsning av plankorsningar med specialfordon och samråd med kommuner om detta att fortsätta att vara nödvändig i framtiden. "

Generalinspektör Jan van den Bos.

Överväg att passera

Förra året diskuterade olika branschorganisationer för transport, logistik och jordbrukare riskerna och praktiska lösningar vid korsning av plankorsningar med infrastrukturchef ProRail. Järnvägsolyckor i Hooghalen i maj 2020 och i år vid Wijster och Bozum gör det än en gång tydligt att passerande plankorsningar kan vara riskabla. ProRail utfärdar därför en instruktion som branschpartier kan använda för att ge information till varje målgrupp om korsning av plankorsningar eller arbete på och runt järnvägsinfrastrukturen. Inspektionen anser att alla parter bör informera sina medlemmar om detta igen 2021.

Särskilda korsningar

Med sin procedur underlättar ProRail "speciella korsning" -situationer, såsom stora transporter, där korsning av en plankorsning kan utgöra en fara. ILT förväntar sig att ProRail fortsätter att ge information om dessa speciella korsningar i samarbete med branschorganisationer. 

Säker transport av farligt gods

Kemiföretag och branschorganisationer slöt avtal om transport och lastning av farliga ämnen. Från 2021 kommer till exempel alla deras godsvagnar för transport av farligt gods att ha ytterligare säkerhetsåtgärder för att förhindra att tankvagnar punkteras till följd av en kollision (kollisionsbuffertar och / eller huvudskydd). Under 2021 kommer allt fler godsbilar också att utrustas med en GPS-tracker. Detta ger transportören ruttinformation, hastighet och lastmängd. All denna information bidrar till att ytterligare öka säkerheten vid transport av farligt gods. Kemiska företag är kritiska till kvaliteten på godsvagnarna de använder för att transportera farliga ämnen, men som de inte äger. Branschorganisationerna kräver att äldre godsvagnar tas ur drift snabbare. Kemiföretagen står inför risker som de inte kan lösa själva, men där järnvägsföretag och ProRail måste ta initiativ.

Forskningsrådets rekommendationer

Nederländska säkerhetsstyrelsen undersökte en kollision bakifrån av ett persontåg mot ett stillastående godståg med farliga ämnen nära Tilburg (2015). Kollisionen orsakar läckage i godstågets bakvagn, som är fylld med farliga ämnen. 8 personer skadas. I en kollision med en flygplattform vid en plankorsning nära Dalfsen (2016) spårar tåget av och stoppar på sin sida. Tågföraren dör och 6 passagerare skadas. Undersökningar av dessa olyckor har resulterat i ett antal konkreta rekommendationer för att förbättra järnvägssäkerheten.

Roll ILT

De ILT har lagstadgad skyldighet att övervaka och rapportera om de framsteg som gjorts med att ta itu med säkerhetsnämndens rekommendationer. Med denna årsrapport avslutar inspektionen övervakningen av några rekommendationer. Till exempel kommer inspektionen att sluta följa samråd med vägmyndigheter med ProRail, eftersom det nu finns tillräcklig samordning om detta, enligt ILT.

Läs för: Arriva vill köra nattåg till Randstad

Gate 12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post