Skåpet planerar att delvis upphäva maskförpliktelsen från 26 juni och även delvis dra tillbaka rådet att arbeta hemifrån. Detta rapporteras av källor i Haag. På platser där människor kan hålla tillräckligt avstånd, kommer reglerna troligen att släppas ännu längre än tidigare meddelats.

Skåpet beslutade tidigare att driva på den avkoppling som planerades den 30 juni. Ett beslut kommer att fattas på fredagen och det kommer också att hållas en presskonferens. Detta inkluderar att bredda reglerna för restaurangbranschen och hembesök och tillåta evenemang igen. Men munhattens skyldighet och att arbeta hemifrån ligger också på bordet. De exakta förändringarna kommer att tas på fredag ​​efter ett nytt OMT-råd och meddelas i presskonferensen.

I princip vill skåpet bli av med maskförpliktelsen på platser där en och en halv meter kan hållas. Politiken måste dock förbli "entydig". Frågan är på vilka platser maskerna förblir obligatoriska. Det brådskande rådet att arbeta hemifrån släpps också delvis, rapporterade källor efter ett möte med de inblandade ministrarna.

vaccinerad

Regeringen har alltid sagt att avslappning av åtgärderna beror på ett antal faktorer. Det handlar inte längre bara om folkmassan på sjukhusen, utan också om antalet vaccinerade, oavsett om det inte finns några områden eller grupper där för få människor vaccineras och om nya virusvarianter.

En av de varianter av coronavirus som blir mer och mer bekymrade är den så kallade Delta-varianten, som tidigare kallades den indiska varianten. Denna variant verkar vara mer smittsam än det vanliga koronaviruset. Dessutom fungerar vaccinationerna bara riktigt mot det när människor är helt vaccinerade. Det är nu den vanligaste varianten i Storbritannien, visar siffrorna där.

punkteringsstrategi

”Vi har en annan injektionsstrategi än Storbritannien. Storbritannien har spelat helt på AstraZeneca och spelat allt på den första jabben, "sade vaktmästar Hugo de Jonge efter samrådet med sina kollegor. "Jag tror att vi gjorde det klokare." Han hänvisar till det faktum att den maximala ansträngningen inte har gjorts här för att administrera den första injektionen, men har också fortsatt att administrera den andra vaccinationen i äldre och mer utsatta grupper. Först när en stor grupp människor har vaccinerats är vi "färdiga", enligt ministern.

”Vi väger alla åtgärder igen. Vilka åtgärder är fortfarande nödvändiga, vilka kan avlägsnas? ”Sa De Jonge. ”Vi vaccinerar mycket snabbt, och sedan väger du, vilka fler åtgärder behövs? Jag tror att vi kan säga adjö till en hel del åtgärder, men vissa kommer fortfarande att behövas. ”

"Vi tittar på allt på fredag, då berättar vi om det."

Läs också: Munmasker på backspegeln farligt

bär en munmask
Bla bla bla
Utskriftsvänlig, PDF och e-post