Toppen av ministeriet för hälsa, välfärd och sport (VWS) samarbetade med stiftelsen Auxiliary Troops i Sywert van Lienden, medan det var känt att en ideell distributionskedja som Van Lienden hade bildat med KLM innan flygningen hade genomförts ljög för. av munkepsar. Detta rapporteras av forskningsplattformen Follow the Money.

I slutet av mars 2020 inrättade National Aids Consortium (LCH) en flygbro mellan Kina och Nederländerna med flygbolaget KLM. Inköpsorganisationen och KLM kom överens om att denna anslutning endast skulle användas för regeringen och inte för Van Lienden-stiftelsen. Icke desto mindre uppgav Van Lienden felaktigt flera gånger att han gjorde affärer med KLM. ”KLM nämndes i varje presentation. Van Lienden har länge hävdat att KLM var en partner, säger VWS högsta tjänsteman Mark Frequin.

Toppen av VWS visste att Van Liendens påstående var falskt. Ändå hotade hans stiftelse att bli en konkurrent till LCH, i den dåvarande ansvariga minister Martin van Rijn (läkarvård) ögon: ”Han fruktade att LCH och Van Lienden hjälptrupper skulle börja bjuda mot varandra och därmed öka priserna skulle öka ytterligare, säger Frequin.

Representanthuset vill att Van Lienden och hans affärspartners Bernd Damme och Camille van Gestel ska återlämna de 28 miljoner euro de tjänade med munmaskeravtalet till skattebetalaren. Sywert van Lienden har mer än 9 miljoner euro kvar från sin munmaskaffär med regeringen och hans affärspartners samlade in mer än 5 miljoner euro. Detta framgår av forskning från plattformen för undersökande journalistik Follow the Money (FTM). Van Lienden har också bekräftat beloppet till FTM.

Läs också: Från och med idag koronastämpel i gult vaccinationshäfte

KLM
KLM-flottan på Schiphol
Gate 12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post