Kung Willem-Alexander öppnar en utställning om Golden Coach i Amsterdam Museum på torsdagen. Den kungliga vagnen kan ses igen efter en lång restaurering och kommer att vara i ett glasrum på museets innergård till den 27 februari.

Gouden Koets historia diskuteras i de sex omgivande rummen, men tillverkarna diskuterar också omfattande den sociala diskussion som har uppstått om den "koloniala" panelen på sidan. Cirka 25 personer med olika expertis och bakgrund bidrog med idéer om utställningen.

Vagnen var en gåva från Amsterdammers till drottning Wilhelmina 1898. Nu återvänder Golden Coach till den plats där den kom ifrån, enligt museumsdirektör Judikje Kiers. Där museet är nu brukade Burgerweeshuis vara. De föräldralösa flickorna broderade sedan kuddarna på vagnen.

Gouden Koets körde först vid Wilhelminas bröllop och har sedan dess tjänat vid olika kungliga tillfällen, såsom investeringar, bröllop, dop och, som traditionen är, på Prinsjesdag.

inte längre av den här tiden

Kung Willem-Alexander måste lämna Golden Coach från och med nu. Vagnen är en symbol för ojämlikhet och passar inte längre idag. Det säger aktivisten Jerry Afriyie, ledaren för Kick Out Zwarte Piet och tidigare inblandad i Black Lives Matter-rörelsen. Kungen öppnar utställningen om den restaurerade Golden Coach i Amsterdam Museum. Vagnen, av vilken särskilt en målad sidopanel är kontroversiell, kan ses där de närmaste åtta månaderna.

Afriyie hoppas att kungen kommer att säga något om den framtida användningen av vagnen under öppningen. ”Prinsessan Amalia drog sig tillbaka från sin ersättning. Vi hoppas att kungen också kommer att visa visdom att avstå från denna symbol för ojämlikhet, säger han. ”Inlämningstiden är över. Jag hoppas att Nederländerna kan se i åtta månader att användningen av Golden Coach inte längre är den här tiden. Det är dags att vi agerar för att göra slaveriet inte längre acceptabelt. ” Den kontroversiella målningen på vagnen, med titeln 'Hulde der Koloniën' men även kallad 'slavpanelen', visar mörka människor från kolonierna som överlämnar produkter och gåvor till en vit ung kvinna som representerar Nederländerna.

gård

Vagnen kommer att förbli i ett klimatkontrollerat glashus på innergården till Amsterdams museum fram till slutet av februari. I de omgivande rummen förklarar målningar, filmer och andra material mycket om vagnens historia och användning. Experter med olika kulturell bakgrund bidrog till utformningen av utställningen. Afriyie vill se Golden Coach på permanent visning i detta sammanhang. Restaureringen av vagnen, som är gjord av teak täckt med ett lager guldblad, har kostat 1,2 miljoner euro. Under renoveringen använde kungaparet glasvagnen på Prinsjesdag för turnén till och från Ridderzaal.

Läs också: Apelsiner firar i Eindhoven på Campus King's Day

Kung Willem-Alexander i den gyllene vagnen
Gate 12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post