Från och med idag torsdagen den 17 juni kommer reserådgivningen i vissa europeiska länder eller områden att gå från orange (endast nödvändiga resor) till gult (notera, säkerhetsrisker). Dessa är Cypern, Kroatien (med undantag av Sjeverna Hrvatska-regionen), Liechtenstein, de södra Egeiska öarna (i Grekland) och Schweiz. Dessutom ändras reseråden för Island, Polen och Rumänien från gult till grönt. Justeringen av reseråd till "gul" innebär att semestrar inte längre rekommenderas. Resenärer behöver inte längre visa ett negativt test när de återvänder till Nederländerna och behöver inte karantänera. Men se upp, vissa länder som har gult eller grönt inför införselrestriktioner. Så leta efter hela reserådet på nederländska webbplatsen.

Resor är fortfarande en risk

Koronasiffrorna sjunker i många europeiska länder, vilket gör semesterresor till ett antal länder möjliga igen. Situationen i ett land kan förändras snabbt, som tidigare var fallet på södra Egeiska öarna. Siffrorna där gav anledning att ändra reseråd från "gul" till "orange" igen den 30 maj. Under tiden har situationen på de södra Egeiska öarna förbättrats, vilket möjliggör semesterresor igen. Det är fortfarande viktigt att resenärer förbereder sig väl och att de förblir informerade om utvecklingen under sin vistelse och vid återkomst.

Ungdomar tillbaka från semester

Under de senaste dagarna har RIVM sett en ökning av antalet resenärer som återvänder med en koronainfektion från länder med gula reseråd, såsom Portugal och några spanska öar. Detta gäller främst grupper av ungdomar. Det är därför som RIVM uppmanar alla mellan 17 och 24 år som har varit i Portugal eller de spanska öarna att ta ett försiktighetstest vid GGD efter att ha återvänt hem, även om de inte har några klagomål, enligt RIVM. Centralregeringen.

Läs också: Testning erbjuds billigt av reseföretag 

Gate 12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post