Ekonomin återhämtar sig mycket snabbare än väntat nu när de värsta effekterna av koronakrisen ligger bakom oss. Tillväxten är så snabb att nio av tio företag har svårt att hitta personal. Ännu ett problem hotar nu, för om företag inte hittar anställda kommer ekonomin inte att kunna återhämta sig helt. Taxisektorn är inte den enda sektorn där problemen är allvarliga. Gästfrihets- och byggsektorn står också inför en enorm brist på kollegor.

Bristen på arbetsmarknaden varierar från region till region. I norra delen av landet är problemen betydligt mindre än i söder. Den som vill beställa ett badrum i södra landet idag kan göra det omedelbart, men installationen måste vänta till våren 2022. Brist på utbildad personal spelar en roll i detta, men något annat har pågått sedan koronakris. Många har lämnat sektorn för att det inte fanns något arbete och nu när de har omskolats i en annan sektor återvänder de inte lätt. Tävlingen är ganska stor. Dina konkurrenter letar efter personal samtidigt, så du måste anstränga dig mer. 

"Arbetsgivare som har upprätthållit en god kontakt med avgångna anställda under avstängningen kanske kan få tillbaka dem lättare. Men om inte, blir det lite svårare."

bättre lön

Denna situation kommer inte att försvinna. Interimarbetare är inte heller lösningen den här gången, för kortindexen är fortfarande långt ifrån klara där heller. Vad händer då? Att erbjuda en bättre lön är inte heller en lösning för många som har lämnat sektorn. Många taxichaufförer har äntligen sagt adjö till sektorn. Arbetslösheten är extremt låg och alla sektorer kramar efter personal. Nu när kollektivavtalsförhandlingarna i taxisektorn står på dagordningen samarbetar inte fackföreningarna egentligen för att lösa personalproblemet. 

Medan en grupp entreprenörer inom taxisektorn inser att timlönen måste stiga kraftigt för att förbli konkurrenskraftig på arbetsmarknaden, ser den andra gruppen detta som ett dödsslag för sin sektor. Problemen kan inte lösas med enbart en bättre lön. För fackföreningarna måste startlönen fastställas till 14 euro per timme och lönestegen måste revideras under de kommande åren. Dessutom vill de ta itu med oegentligheter. Men det finns också ett annat problem i sektorn. I flera år har det varit en hörn i fackföreningarnas sätt att entreprenörer ofta hanterar ersättningen och den därtill hörande begärda tillgängligheten för deras personal.

"Många har flyttat till andra sektorer och du får inte tillbaka dem så snabbt. Som ett resultat verkar det finnas ännu större brister än före krisen"

fler permanenta kontrakt

Samhället förändras. Att ha en syn på ledig tid och inte sitta och vänta på soffan tills de kallas för att ta några turer spelar en roll. Många anställda som arbetade med tillfälliga kontrakt har vänt sig till någon annanstans, särskilt under den andra avstängningen. Bristen på förare ökar, anställda som gick till jobbet någon annanstans under koronatiden kommer inte tillbaka eftersom arbetsförhållandena nu är mycket bättre. Vi måste utnyttja vår arbetsreserv bättre så snart som möjligt. Vårt land har en mycket stor grupp av inaktiva människor, människor som inte arbetar och inte aktivt söker jobb. Du kan inte aktivera dem alla, för ofta gäller det människor som har kämpat med sjukdom eller utbrändhet under lång tid.

För ett år sedan verkade det nästan otänkbart. I byggandet har personalbristen aldrig riktigt försvunnit. För närvarande har 83% av byggherrarna personalbrist. Landskapsindustrin har försökt öka sin image i några år nu med stora rekryteringskampanjer. Under det första kvartalet i år hade de över 350 kommunerna i Nederländerna totalt 6.427 9.000 lediga platser, vilket är ett absolut rekord. Mer än en tredjedel av barnomsorgsorganisationerna har fortfarande personalbrist. Antalet ofyllda militära vakanser vid försvaret överstiger 79. Som ett resultat har de väpnade styrkorna nu en fyllningsgrad på XNUMX%.

Läs också: FNV, CNV och KNV ber OMT att koppla av sjukvårdstransporter

Boka taxi via Pitane Arrive
Utskriftsvänlig, PDF och e-post