Kollektivtrafiken kommer också att få en ekonomisk (korona) ersättning från den nationella regeringen nästa år. Koronaförordningen som gäller förra året och i år kommer i alla fall att förlängas till september nästa år. Det beror på att det förmodligen kommer att ta år innan antalet resenärer i kollektivtrafiken är tillbaka till den tidigare nivån innan koronapandemin. Den nationella regeringen rapporterar att kollektivtrafik för närvarande transporterar drygt 50 procent av antalet resenärer före koronapandemin. Detta medan kollektivtrafiken för närvarande kör nästan en fullständig schema.

”Med tillgänglighetsavgiften för kollektivtrafik ser vi till att tåg, bussar, spårvagnar och tunnelbanor fortsätter att köra. Under krisen, men också nu när vi öppnar samhället igen, behöver vi desperat kollektivtrafik så att studenter kan gå tillbaka till föreläsningar och människor som oftare går till kontoret kan räkna med tåg, spårvagn och buss. Det är viktigt för kollektivtrafiksektorn och de människor som arbetar där att de redan har klarhet omkring 2022, eftersom till exempel tidtabellerna redan har utarbetats. På detta sätt ser vi till att resenärer kan fortsätta använda kollektivtrafiken och att det inte sker några större nedskärningar i utbud eller sysselsättning. ”

Statssekreterare Van Veldhoven för infrastruktur och vattenförvaltning.

Kunskapsinstitutet för mobilitetspolitik (KiM) förväntar sig att användningen av kollektivtrafik år 2022 fortfarande kommer att ligga 6 till 14 procent under 2019 års nivå. Det ekonomiska stödet är därför nödvändigt för att inte behöva skära ner tidtabellen och sysselsättningen. Baserat på KiMs prognoser beräknas förlängningen av det ekonomiska stödet till september nästa år uppgå till 140 miljoner euro. Det är mycket lägre än det belopp på 1,5 miljarder som finns tillgängligt i år. Det förväntas att många resenärer kommer tillbaka på kollektivtrafik 2022. De Centralregeringen kommer att minska det ekonomiska stödet när fler resenärer återvänder till kollektivtrafiken.

Läs också: Långsammare upptagen i trafik och kollektivtrafik

Utskriftsvänlig, PDF och e-post