På grund av koronakrisen såg vi en stor ökning av digitala transaktioner och online-interaktion mellan individer, företag och regeringar. Människor letar efter alternativa former av kontakt och tjänster och upplever bekvämligheten med nya digitala tjänster. Människor vill och kan hantera rörlighet mer flexibelt. En MaaS labundersökning visar att vi måste påskynda utbyggnaden av MaaS. ”Business as usual” är inte ett alternativ för rörlighet. MaaS Lab avslutade detta efter en undersökning bland 24 anslutna parter, inklusive operatörer, MaaS-leverantörer och programvaruföretag.

Pitane-programvara

Via MaaS erbjuds alla former av rörlighet för resenären integrerade i ett lättillgängligt digitalt system som möjliggör planering, bokning och betalning. MaaS erbjuder mer bekvämlighet, mer valfrihet och anpassning för resenärer, marknadspartier och regeringar. Med MaaS är det möjligt att ge resenären multimodala och personliga reseråd, så att folkmassan kan spridas över flera sätt eller till andra tider.

satt fast

Enligt den maximala 40% tillgängliga kapaciteten inom kollektivtrafiken, enligt  MaaS Lab, människor som vanligtvis reser med kollektivtrafik letar efter ett alternativ. Om alla tar bilen stannar Nederländerna och klimat- och miljömål uppnås inte. Mobility as a Service (MaaS) erbjuder alternativ för människor att resa ansvarsfullt och hållbart. Tack vare MaaS är det möjligt att se vilka andra former av rörlighet som är möjliga utöver kollektivtrafik och privat transport (t.ex. taxi, delad bil, delad cykel etc.). Det är därför det är viktigt att utvecklingen av MaaS i Nederländerna nu accelereras.

flytta smartare

Behovet av en övergång till ett nytt mobilitetsekosystem är nu större än någonsin. För att få Nederländerna att flytta på ett ansvarsfullt och hållbart sätt krävs ett bredare samarbete mellan marknadspartier, regeringar, arbetsgivare och institutioner. MaaS erbjuder en lösning för detta för att säkerställa att vi fortsätter att gå ansvarsfullt och hållbart. MaaS håller på att utvecklas för närvarande på grundval av bilaterala avtal och tillfälliga piloter. Ett öppet och inkluderande MaaS-ekosystem krävs för ytterligare uppskalning.

Affär som vanligt är inte ett alternativ för resenärer och miljön. Det är därför MaaS Lab uppmanar alla relevanta intressenter att påskynda distributionen på MaaS.

Läs också: TOMP API version 1.2.0 på väg som den öppna standarden för MaaS

Sonila Metushi (MaaS-Lab) i samtal med Özcan Akyol om MaaS under ett Pitane Mobility-möte
Utskriftsvänlig, PDF och e-post