Det holländska järnvägsnätet klarar inte av de exceptionella vinterförhållandena den 7 februari och följande dagar. Detta är vad ProRail och NS drar slutsatsen i gemensam vinterutvärdering. Resenärer hade mycket problem med begränsade resealternativ, längre restider och ibland fulla tåg. Godstransporter upplevde också stora olägenheter.

Trots de årliga säsongsförberedelserna från ProRail och NS kunde järnvägssystemet inte klara sådana extrema väderförhållanden, det nådde sina tekniska gränser. Utvärderingen visar att det finns förbättring är möjlig inom ett antal områden för att minimera besväret för resenärer. Men det är omöjligt att helt förhindra att problem uppstår i denna typ av extrema vinterväder.

ProRail och NS drar slutsatsen att det skulle kosta miljarder att hålla det nederländska järnvägsnätet tillgängligt under alla omständigheter och hela tiden

förbättringar

Utvärderingen visar att förbättringar är möjliga för att säkerställa att tidtabellen kan startas snabbare i framtiden efter sådana extrema väderförhållanden. ProRail och NS vidtar åtgärder på fyra huvudteman:

  • ProRail bedriver i samarbete med transportörer ytterligare forskning om vintermotståndet (under olika vädertyper) av infrastrukturen i förhållande till transportörernas tidtabeller. Denna forskning kommer att leda till ett eller flera scenarier där en nedskalning av infrastrukturen är i linje med transportföretagens nedskalade tidtabell.
  • ProRail förbättrar de förberedande åtgärderna för att göra omkopplare lämpliga för vintern. Till exempel genom att optimera hur kontroller av punktuppvärmningen sker och hur detta rapporteras. Dessutom har ProRail åtagit sig att bättre prioritera reparationsarbeten i händelse av ett stort antal störningar.
  • NS kommer att förbättra vinternisering av tåg ytterligare.
  • ProRail förbättrar interna processer samt kommunikation och informationsgivning till regionala och godstransportörer som förberedelse inför och under nedskalning av infrastrukturen under vinterförhållanden.

Snöbollseffekt

Utvärderingen visar att i jämförelse med en vanlig vinterdag söndag 7 och måndag 8 februari var det många fler störningar än vanligt i vinterväder. Den ihållande drivande snön orsakade stora problem med att rensa snö, men särskilt med att hålla brytarna på banan fria från snö.

Antalet störningar i banan utlöste en "snöbollseffekt". Eftersom det var så många finns det inte tillräckligt med människor och resurser för att lösa felen. Detta överflöd av fel innebar också att ProRail hade svårt att avgöra vilka fel entreprenörerna måste lösa först.

På grund av järnvägsstörningar var växelvägar, underhållsplatser och godsterminaler inte eller bara dåligt tillgängliga. Som ett resultat kunde tågen inte gå och utrustning som var defekt kunde inte nå reparationsplatsen. Cirka 12 procent av NS-tågen hade problem med vintervädret. I synnerhet orsakade glasyr på löpbrädorna och glasyr på tåghornen (tyfoner) och växellådor problem.

Denna kombination av faktorer gjorde att nästan inga fler tåg kunde köras söndagen den 7 februari och det var mycket svårt att starta tidtabellen under de följande dagarna.

Starttågstrafiken vacklar

Tack vare alla järnvägsanställdas stora ansträngningar var det möjligt att försiktigt starta om tågtrafiken måndag 8 februari. Men eftersom det extrema vintervädret fortsatte och ibland snö fortfarande föll fortsatte många störningar att inträffa. Dessa störningar hindrade en smidig start av tågtrafiken, eftersom särskilt den komplexa tidtabellen för NS är nära sammanflätad med tillgången på järnväg.

På grund av det stora antalet störningar var det inte möjligt att skapa ett scenario för att starta tidtabellen under den situation som uppstått. ProRail och NS kände inte till ett logistikscenario som ligger under vintertabellen, där 80 procent av tågen går. På grund av dessa problem kunde inget perspektiv erbjudas i kommunikationen till resenärer. Kommunikationen var i linje med vad ProRail och NS visste maximalt.

ProRail och operatörer var nu inte bara tvungna att lösa många störningar utan också ta fram en ny tidtabell som var säker. I denna hektiska takt uppmärksammade ProRail inte tillräckligt med regionala flygbolag, som kunde ha erbjudit sina passagerare skräddarsydda lösningar. Som ett resultat körde inga tåg i regioner där detta skulle ha varit möjligt.

Utvärderingen visar också att ProRail tillhandahöll otillräcklig information till regionala lufttrafikföretag och godstransporter om effekterna av extrema vinterväder på tåg och tåg.

Läs också: ProRail vill att miljarder ska förbättra banan

Pitane-programvara
Utskriftsvänlig, PDF och e-post