Det förväntas att 70% av affärsförarna kommer att köra färre privata kilometer med en övergång till ett variabelt tillägg som bestäms av antalet körda kilometer. Detta framgår av en pilot som beställts av ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning och mobilitetsalliansen. 80% av de svarande som nu betalar ett fast tillägg är neutrala eller positiva till ett rörligt tillägg. Piloten genomfördes av Association of Business Drivers (VZR) och följer av det nuvarande koalitionsavtalet där man har kommit överens om att regeringen tillsammans med Mobility Alliance kommer att få erfarenhet av alternativa former av transport och betalning. 

Målet är att öka valfriheten, så att rörligheten sprids bättre så att den tillgängliga kapaciteten på vägen och i kollektivtrafiken används bättre och det finns större rörelsefrihet. Piloten består av två delar; en praktisk del och simulering. I pilotens första fas genomfördes ett fysiskt test bland 112 affärsförare. I den andra fasen testades resultaten bland 1.800 XNUMX respondenter.

 

Färre privata kilometer
I det nuvarande skattesystemet betalar affärsförare ett "fast fast tillägg" per månad för privat bruk. I piloten övergavs detta fasta tillägg och ersattes med en variabel mängd baserat på privata körda kilometer. Det förväntas att 70% av affärsförarna kommer att göra färre privata kilometer med ett varierande tillägg. Omsatt i praktiken leder detta till en potentiell besparing på 15% färre privata kilometer som körs av affärsbilen. Med totalt 1,5 miljoner affärsförare på holländska vägar innebär det en besparing på 1,2 miljarder kilometer per år. För den potentiella besparingen väljer 33% ett alternativt transportsätt. Till exempel tror 20% att de kommer att använda sin cykel oftare och 6% kommer att använda kollektivtrafik mer. En liten grupp förväntar sig att den andra bilen i familjen kommer att köras mer.

”Beviset på puddingen ligger i ätandet. Denna pilot visar att det är möjligt att styra beteendet hos bilister genom ett prisincitament. I denna pilot kommer detta prisincitament att leda till färre privata kilometer och andra transportval. Vi argumenterar för mer forskning, men denna pilot kommer att bidra till ett väl genomtänkt och allmänt stödt betalningssystem enligt användning i framtiden. När allt kommer omkring betalar användaren från innehav till användning, vilket också skapar ett prisincitament för att göra andra transportval. "

Mobility Alliance-ordförande Steven van Eijck.

Stöd bland affärsförare
Baserat på forskningsresultaten skulle 60% av de företagsleasingförare som nu betalar ytterligare skatt vara positiva till ett rörligt tillägg. 20% är neutralt. Jan van Delft, ordförande för VZR som genomförde piloten: ”Dessa resultat verkar tyda på ett växande stöd för detta system bland affärsförare. Vi vill undersöka detta vidare. ” För införandet av ett variabelt tillägg är ett tillförlitligt och avgörande reseregistreringssystem oumbärligt. Omfattande praktisk erfarenhet har redan tillkommit med system som faller under kvalitetsmärket Ritregistratie Systems; ett initiativ från VZR, Branche Association of Suppliers Ritregistratiesystemen (BVLR) och RAI Association.

Investeringar i rörlighet
Ett framgångsrikt införande av lön enligt användning drar nytta av tillräckligt attraktiva transportalternativ som kollektivtrafik och tvåhjulingar. Mobility Alliance argumenterar därför för en ytterligare investering på 3 miljarder per år i rörlighet. För detta ändamål presenterade den nyligen en 7-punktsplan för att på ett adekvat sätt skydda rörligheten i ett nästa koalitionsavtal, enligt Royal RAI Association

 Läs också: AOV Amsterdam får i genomsnitt 8 av sina passagerare

Utskriftsvänlig, PDF och e-post