Runt denna tid på året då Gentse Feesten under normala omständigheter byggs är det alltid en anpassning för spårvagnsanvändarna. Men även utanför Gentse Feesten-perioden är det fortfarande dramatiskt för spårvagnsföraren när det gäller hastighet. Den som regelbundet besöker Gent har förmodligen sett det. För cyklister är spårvagnen ofta ett hinder som människor vill åka så snabbt som möjligt.

En spårvagn som färdas så långsamt att cyklister tar sig över den. Det är en frustrerande, men tyvärr bekant känsla för spårvagnsresenärer i Gent. En genomsnittlig hastighet på 10 eller 11 kilometer i timmen på vissa rutter är inget undantag i Gent och De Lijn vill göra något åt ​​det. I vår började De Lijn att utrusta tio spårvagnar av linjerna 2 och 4 med holländsk "KAR-teknik". Genom att använda denna radioteknik är förhoppningen att människor i Gent kan få lite fart genom att automatiskt vrida trafikljus framför spårvagnen till grön när spårvagnen anländer. 

KAR står för kortdistansradio och påverkar trafikljus med en radiosignal. KAR kan betraktas som en trådlös variant av VETAG / VECOM, system som påverkar trafikljus med hjälp av detekteringsslingor i vägen. En viktig fördel jämfört med dessa system är frånvaron av de ofta dyra detekteringsslingorna, som är dyra att byta ut och modifiera. Detta gör det relativt enkelt att prioritera trafikljus även i avledningssituationer. 

Stad gent är nöjd med det De Lijn investerar i snabbare spårvagnar eftersom en långsam spårvagn inte är en annons för kollektivtrafik i en stad som är helt engagerad i hållbarhet och förbjuder bilar i staden. Dyrare eller mer drastiska ingrepp för att göra spårvagnar snabbare är egna sängar och avlägsnande av parkeringsplatser längs spårvagnsspåren. En nationell kommunikationsstandard för KAR har nu upprättats i Nederländerna och rullas ut på många ställen i Nederländerna för kollektivtrafik och för räddningstjänster. Exempel på några kommuner där CAR används för räddningstjänster är Apeldoorn, Alkmaar, Heerhugowaard och Maastricht. I provinsen Zeeland använder ambulansfordonen också KAR.

Läs också: Inga Ghent-festligheter i sommar heller i år

Veldstraat
Veldstraat är inte en gågata eftersom en upptagen spårvagnslinje går igenom den
Utskriftsvänlig, PDF och e-post