Tyst och utan avgaser. Detta gäller alltmer bussen som kör genom gatan. Nederländerna leder vägen i Europa när det gäller rena bussar och vill ha alla bussar i kollektivtrafiken rena till 2030. Dessa bussar är billigare att använda, men kräver en investering i förväg. Därför ansluter skåpet 40 miljoner euro till nya rena bussar. Statssekreterare Van Veldhoven (infrastruktur och vattenförvaltning) meddelade detta idag. Detta uppfyller nästa avtal i klimatavtalet.

”Det finns nu mer än 1000 rena bussar i vårt land. Den gemensamma ambitionen är att köra helt ren till 2030. Det är verkligen något att vara stolt över. Men du ser också att många kollektivtrafikpartier för närvarande kämpar med nödvändiga investeringar på grund av effekterna av korona. Det är därför extra viktigt att man i klimatavtalet enas om att regeringen ska stödja denna utveckling. Eftersom tystare och utsläppsfria bussar är trevliga för resenären, föraren och för lokalbefolkningen med renare luft och mindre buller. ”

Statssekreterare Van Veldhoven.

Mer rena busskilometer

Från och med den 1 januari 2022 kan de fjorton provinserna och stadsregionerna som ansvarar för busstransporter lämna in planer för mer rena busskilometer. När man köper en elektrisk buss eller buss som går på vätgas kan de få subventioner på upp till femtio tusen euro per buss, beroende på busstyp och storlek. Villkoret är att minst 45.000 XNUMX dieselkilometer per buss byts mot rena kilometer. Detta gör hela bussflottan renare. Planer kan också lämnas in under en pågående busskoncession. Det är fantastiskt, för nu tas ofta bussar i bruk, särskilt när man går in i en ny koncession.

”Detta arrangemang kommer verkligen att göra skillnad för oss. Utsläppsfria bussar är ekonomiska att använda och underhålla, men dyrare att köpa. Detta hjälper dig att välja att investera i rent. Mycket bra".

Jan van Selm, chef för partnerskapet med lokala kollektivtrafikmyndigheter (DOVA).

Bra för klimat, export och jobb

Den totala flottan med kollektivtrafikbussar i Nederländerna släpper för närvarande ut cirka 0,3 megaton CO2 per år. Det minskar snabbt med ankomsten av de rena bussarna. Cirka en fjärdedel av de 5.300 5 bussarna inom stads- och regionaltrafik är nu utsläppsfria, vilket gör Nederländerna till ett ledande företag i Europa. Mer än hälften av dessa rena bussar är av holländskt ursprung. Vinsten finns också i våra plånböcker. Tidigare i år tillkännagavs att Nederländerna tjänar cirka XNUMX miljarder per år på försäljning av rena fordon och drift av laddstationer hemma och utomlands.

På väg att vara helt utsläppsfri

Det är regeringens och sektorns gemensamma ambition att växa mot 100% utsläppsfria bussar inom kollektivtrafiken till 2030. Detta fastställs också i klimatavtalet. Man har kommit överens om att staten ska bidra till övergången till ren. Detta arrangemang ger innehållet i det avtalet. Systemet löper fram till 2024. Det förväntas att cirka 800-1600 utsläppsfria bussar kommer att läggas till de närmaste åren. Centralregeringen.

Läs också: Lösning som behövs för cykeltransport och NS-buss

 

Utskriftsvänlig, PDF och e-post