Att köra utan giltig biljett blir det nya sättet att på politiskt korrekt språk göra klart att det skulle finnas en rasistisk konnotation till det gamla verbet. Förutom Tyskland tacklar även angränsande Österrike språkstriden. Järnvägsoperatören ÖBB kommer också att förbjuda terminspriset. Många äldre tycker att anklagelsen om diskriminering är överdriven. Förespråkare tror att termen "biljettpris" skulle stigmatisera och diskriminera. 

"De Lijn har sedan informerat våra redaktörer om de vill fortsätta använda termen" biljettpris ", nu när andra kollektivtrafikföretag anger att de undviker termen."

Schwarzfahren

STIB i Bryssel vill också undvika termen från och med nu, eftersom den kan vara känslig för människor. Termen "biljettpris”Används fortfarande på De Lijn, men inte längre vid NMBS och STIB. Skyldigheten att bära en giltig biljett låter bättre och orsakar inte associering av svart med något negativt.

När det gäller ordets ursprung har "Schwarzfahren" förmodligen lite att göra med hudfärg. I tyska medier säger språkforskaren Eric Fu verklaart att termen kommer från jiddiska ”shvarts”, vilket innebar ”fattig”. I det avseendet handlar därför "Schwarzfahren" om människor som är för fattiga för att köpa en biljett. Många ord hade ursprungligen olika betydelser, men språket förändras ständigt.

tredje könen

Lufthansa meddelade också att man inte längre skulle kalla "damer och herrar". Detta uttalande kan också orsaka problem för personer av tredje kön. Termen tredje kön används bland annat för personer som inte anser sig vara manliga eller kvinnliga eller som inte betraktas som sådana av andra. Tyskland var först med att införa ett ”tredje kön” på födelsebevis. Genom detta blev landet en pionjär i Europa inom erkännandet av intersex-människor. Förutom "kvinnlig" eller "manlig" är det nu också möjligt att nämna "olika" i dokumentet.

Läs också: Också 2022 ekonomiskt stöd för kollektivtrafik

"Den som avsked måste ha bollar", rapporterade Berlins transportföretag BVG tidigare provocerande.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post