Byrådet i Utrecht har godkänt långtgående planer för att omorganisera staden. Miljarder euro är nödvändiga för dessa nya planer för stadens framtid. Nya stadskärnor måste skapas runt befintliga stationer eller andra kollektivtrafikcentra. Stora investeringar behövs för att bygga nya högkvalitativa kollektivtrafik- och cykelförbindelser för att hålla Utrecht tillgängligt. Koalitionspartierna GroenLinks, D66 och ChristenUnie, som har 24 av de 45 rådsätena, röstade för planerna. Hela oppositionen var emot det. 

Utrecht, med sina egna ord, blir en "tio minuters stad". Stadskärnan i Utrecht är en plats där allt kommer samman: att bo, arbeta, handla, studera, gå ut och så vidare. Det gör stadens centrum attraktivt. Men ibland gnuggar de här funktionerna och (delvis) kommer i varandra. Till exempel på platser där bo och gå samman kommer. För framtiden måste därför val göras. De Miljövision Innerstaden 2040 översätter den allmänna kommunala politiken till situationen i innerstaden. Invånare, entreprenörer och andra intressenter har bidragit till den framtida bilden av stadens centrum. 

Texten fortsätter under bilden

Byrådet vill förtätas med 20 60.000 ytterligare bostäder under de närmaste 100.000 åren. Enligt prognoser behövs alla dessa hem, mestadels lägenheter, för att staden växer med 2,1 XNUMX invånare. De flesta hus måste lösas inom den byggda miljön, och ändå tror Utrecht att det kan fortsätta att bli grönare. Förverkligandet kräver stort ekonomiskt stöd från regeringen. Utrecht har tillsammans med omgivande kommuner och provinsen också lämnat in en ansökan om XNUMX miljarder euro till statens tillväxtfond.

Läs också: Utrecht Mark Verbeet vinner MaaS Award 2021

De nya stadskärnorna bör skapas runt befintliga stationer eller andra knutpunkter för kollektivtrafiken.
Pitane-programvara
Utskriftsvänlig, PDF och e-post