Friesland och Sydholland släpar efter i registreringen av (jordbruks) byggfordon, medan Gelderland och Limburg mår bra. Detta framgår av siffrorna för RDW: s första sex månader. Endast en av tre (jordbruks) byggfordon är fortfarande registrerade. Arbets- och vägbyggnadsfordon och speciella (jordbruks-) byggfordon släpar efter.

Fler registreringar i dåligt väder

I Friesland och Sydholland finns resp. 17% och 21% av de (jordbruks) fordon som registrerats, endast hälften av Gelderland och Limburg (43% och 42%). Nordbrabant (37%) klarar sig också relativt bra. RDW vet inte exakt vad förklaringen är till skillnaden. Det är anmärkningsvärt att många fler registreringar görs i dåligt väder än i bra väder.

Endast 3 av 10 registrerade

Den 1 juli registrerades 164.000 550.000 av de beräknade 30 100.000 fordon (43.000%). Det vill säga 21.000 1 dragbilar, 2022 18 släpvagnar och bogserade maskiner och 2022 XNUMX så kallade ”begränsade hastighetsmotorer” (MMBS). Före den XNUMX januari XNUMX måste alla registreringspliktiga (jordbruks) byggfordon vara registrerade hos RDW för att vara tillåtna på allmänna vägar. Detta är möjligt via RDW: s webbplats för XNUMX euro. Därefter är registrering endast möjlig efter en dyrare inspektion på RDW. Utan registreringsbevis kommer ett (jordbruks-) byggfordon inte längre att vara tillåtet på vägen från XNUMX.

Hjälp med registrering

Under de första månaderna visade det sig vara svårt för de sökande att lämna rätt information, så som chassinummer, handelsnamn och typ. Det handlar om en så mångskiftande grupp fordon av olika byggår att det inte alltid är klart var data finns. Speciellt chassinumret, eller VIN (Vehicle Identification Number), är avgörande eftersom det är nyckeln för registreringen. De RDW erbjuder nu sökande mycket hjälp och instruktioner om hur man fyller i. Dessutom hjälper webbplatsen där ägarna gör ansökan att fylla i rätt data.

Bekymmer för motorfordon med begränsad hastighet

RDW är orolig för gruppen motorfordon med begränsad hastighet. Det här är fordon som används i konstruktion, infrastrukturprojekt och logistik, såsom liftar, grävmaskiner, hjullastare och gaffeltruckar, men även självgående skördare, turisttåg, mobila butiker och returfordon. Endast 21.000 130.000 av de förväntade 16 XNUMX bilarna är nyregistrerade, cirka XNUMX procent. Det gäller en så mångsidig grupp ägare att RDW undrar om varje ägare inser att han måste registrera sitt fordon och vara välinformerad.

missförstånd

RDW meddelar från kontakt med kundtjänst att det fortfarande finns missförstånd om registreringsskyldigheten. Exempelvis krävs registrering om (jordbruks) byggfordon kör snabbare än 6 km / h, inte bara från 25 km / h. Ett fordon måste också registreras om (jordbruks) byggfordon går in på en allmän väg, även om det är en landsväg, en kort korsning från ett fält till ett annat eller en offentlig del av den privata egendomen. Efter registrering krävs en typskylt endast för begagnade (jordbruks) byggfordon som kör 25 km / h eller snabbare. Från och med den 1 januari 2025 måste alla (jordbruks) byggfordon ha en registreringsskylt.

åtgärder

I samråd med branschen vidtar RDW åtgärder för att motivera fler ägare att registrera sitt fordon. Kommunikationskampanjen har till exempel utvidgats, specifika målgrupper har skickats via e-post och RDW uppmärksammar tidig registrering på ett antal mässor i höst.

Läs också: Test obligatorisk cykelbokning på tåget börjar den 10 juli

Utskriftsvänlig, PDF och e-post