TLN är positiv till EU: s ambition att bli mer hållbar snabbare och tvinga medlemsstaterna att bygga infrastruktur för laddning och tankning av godstransporter utan utsläpp. Införandet av ett ETS-system leder dock potentiellt till en orimlig ökning av bördan för företagare. Nyligen tillkännagav Europeiska kommissionen paketet Fit for 55. En serie förslag för att minska koldioxidutsläppen i Europa med 2% till 2030.

Laddar infrastruktur
TLN är särskilt positiv till de bindande målen för medlemsstaterna att realisera infrastruktur för laddning och tankning av mer hållbara bränslen och el. Att grundläggande infrastruktur längs viktiga godskorridorer är avgörande för att stimulera entreprenörer att göra övergången till utsläppsfria transporter, betonade TLN tillsammans med ECTA tidigare.. Revisionen av energiskatten, baserad på principen ”förorenaren betalar”, är också positiv enligt TLN.

Ackumulation
TLN är kritisk när det gäller införandet av ett ETS-system för vägtransport. Transportörer betalar redan skatt via Eurovignett och avgiftsavgift (och i framtiden också lastbilsavgift) baserat på fordonens transporterade vikt och utsläppsklass. Även om TLN stöder principen "förorenaren betalar" är det viktigt att transportörer inte betalar två gånger för samma koldioxidutsläpp när de inför ett ETS-system. Det skulle vara en orimlig bördaökning.

 

Oskälig konkurrens
Dessutom verkar det som om godstransporter endast vägtransporter faller inom det ETS-systemet, vilket ger andra former en konkurrensfördel. Vissa åtgärder, till exempel skattenedsättningen för hållbara bränslen, är också alltför obefintliga och erbjuder EU-länderna mycket utrymme för att ytterligare konkretisera lagar och förordningar själva. Detta kan öka illojal konkurrens mellan medlemsstaterna. TLN betonar vad som måste förhindras.

Hållbarhet
TLN stöder Europeiska kommissionens skärpta ambition att göra vägtransporter mer hållbara och förverkliga avtalen i klimatavtalet. Detta paket är därför ett viktigt steg i rätt riktning. Det är fortfarande viktigt att övergången till utsläppsfria transporter är överkomlig och realistisk för företagare. Det finns därför fortfarande mycket arbete att göra i Bryssel nu när rådet och Europaparlamentet kommer att behandla kommissionens förslag. TLN uppmanar därför Europeiska unionen att fortsätta att uppmuntra företagare att byta till utsläppsfria transporter och inte straffa dem. Detta är möjligt med rätt blandning av åtgärder och incitament Transport och logistik Nederländerna

Läs också: 35% fler husvagnar registrerade under första halvåret 2021

Utskriftsvänlig, PDF och e-post