På begäran av sina kunder har Sunweb Group harmoniserat sin policy för att följa färgkoder med europeiska riktlinjer. Från och med onsdagen den 4 augusti var kunder hos Sunweb, Eliza här och Primavera kan själva välja hur de ska hantera färgkoderna inom Europeiska unionen.

Utgångspunkten för reseorganisationen var att följa utrikesministeriets reseråd och inte erbjuda semester till områden där resan endast om det är absolut nödvändigt (färgkod orange). På begäran av sina kunder och efter exempel från andra länder, såsom Belgien och Danmark, kommer reseorganisationen att harmonisera sin policy med Europeiska kommissionens riktlinjer. Med detta följer Sunweb Group också råd från ANVR, branschföreningen som skickade ett brev till regeringen förra måndagen med begäran om att justera sin politik.

”Efter förra veckan fick de spanska öarna, Cypern och Portugal koden orange, vi märkte att mer än 50% av våra kunder verkligen vill lämna för att njuta av sin välförtjänt semester. Det är därför vi vill lämna valet att åka på semester med våra kunder från och med nu. Detta händer till exempel i närliggande Belgien, som följer europeiska riktlinjer. Vi har gynnat denna politik från början. Den nederländska regeringen påminner resenärer om sitt eget ansvar och vi ger nu också det valet till våra kunder, säger Mattijs ten Brink, VD för Sunweb Group.

Flexibla förhållanden, vård och säkerhet förblir i kraft
Kunder som inte vill resa till en destination med färgkod orange kan ändå boka om eller avboka sin semester kostnadsfritt upp till två veckor före avresan. De får sedan tillbaka pengarna inom 14 dagar. Dessa flexibla villkor gäller både befintliga och nya bokningar. Återbesöksgarantin fortsätter också att gälla. Ten Brink: ”Om våra kunder testar positivt på destinationen tar vi hand om det. Med hänsyn till de lokala åtgärderna ordnar vi karantänen och tar hand om kostnaderna för en längre vistelse och hemflyg. ” Om destinationen har karantänförpliktelse, har kodröd eller om det finns nya koronavarianter på destinationen kommer Sunweb Group inte att genomföra semestern.

Information och försäkring
sunweb Group informerar kontinuerligt sina kunder om de koronamått som gäller på destinationerna före och under semestern. Det rekommenderas också att noggrant kontrollera rese- och avbokningsförsäkring före avresa. Res- och avbokningsförsäkringen som erbjuds av Sunweb Group fortsätter att täcka all icke-covid-relaterad hjälp och kostnader för semester till en destination med koden orange.

Gratis snabbtest vid destinationen
Förutom att kontrollera försäkringen noggrant måste semesterfiraren vidta extra åtgärder om destinationen har koden orange. ”Innan du går ombord på planet till Nederländerna måste du - om du inte är helt vaccinerad - göra ett koronatest på destinationen. De nuvarande snabba testerna som den nederländska regeringen för närvarande kräver organiseras, underlättas och betalas av oss, säger Ten Brink. Vilket test du måste göra och hur många timmar i förväg kan förändras och variera per destination. Kolla nederlandwereldwijd.nl för den senaste informationen.

Foto ovan: Sunweb Group bildbank.

Läs också: En olycka är i ett litet hörn

Utskriftsvänlig, PDF och e-post