Byggföretaget BAM kan inte hållas ansvarigt för skadorna som golvleverantören Bubbledeck har lidit efter kollapsen av ett parkeringsgarage vid Eindhoven flygplats. Detta har fastställts av domstolen i Utrecht. Bubbledeck ville få tillbaka tio miljoner euro i skador från byggföretaget. Efter garagets kollaps fick Bubbledeck inga nya beställningar.

Garage P1 kollapsade den 27 maj 2017, två veckor före slutförandet, efter att BAM började bygga 2016. Golvet levererades av Bubbledeck. Med tiden uppstod sprickor i takgolven, vilket så småningom resulterade i en delvis kollaps av garaget.

Olika undersökningar, inklusive av BAM själv och av TNO, visade att strukturen kollapsade i en söm mellan två våningsdelar.

Omedelbara åtgärder

Bubbledeck tror att BAM kunde ha förhindrat kollapsen om åtgärder hade vidtagits omedelbart efter att ha upptäckt sprickor. Enligt domaren har det inte visats att byggföretaget var försumligt. "Sprickor i takgolvet har verkligen rapporterats och forskning har också genomförts," sade domstolen.

I det rättsliga förfarandet krävde Bubbledeck också korrigeringar i bland annat en av utredningsrapporterna och ett pressmeddelande från BAM. Bubbledeck skulle felaktigt betecknas som den skyldige. Domstolen avvisar också kravet på rättelse, eftersom det inte var fråga om olagliga uttalanden eller publikationer.

Läs också: Bra användning av ANWB-semesterkontrollen

Utskriftsvänlig, PDF och e-post