Holländska semesterfirare behöver inte frukta att de inte får komma in i Belgien eller kommer att karantäneras trots ett giltigt koronacertifikat på grund av den höga koronainfektionsnivån i deras region. Den belgiska regeringen har publicerat ett ministerbeslut om att endast resenärer från ett högriskområde utanför de 27 EU-länderna plus de fyra Schengenländerna Liechtenstein, Norge, Island och Schweiz riskerar ett inreseförbud. En taleskvinna bekräftade att beslutet trädde i kraft på onsdagen.

Semesterfirare som kommer från ett "rött" eller "mörkrött" färgat EU- eller Schengenland (22 EU-länder plus de fyra ovan) och som har varit där de senaste fjorton dagarna är välkomna i Belgien. Så länge de kan visa att de är helt vaccinerade (plus två veckor) eller har återhämtat sig från Covid-19, eller kan ge ett negativt PCR-test som är mindre än 72 timmar gammalt. Detta är till exempel möjligt genom att ta med dig European Digital Corona Certificate.

Den som inte kan demonstrera allt detta måste ta ett PCR-test vid ankomst, karantän i tio dagar och göra ytterligare ett PCR-test på den sjunde dagen.

Alla EU-medborgare som stannar i Belgien i mer än 48 timmar före ankomst måste också fylla i ett formulär för passagerarplats. De belgiska koronaåtgärderna gäller alla över 12 år.

Läs också: Problem kring vattenvägar kartläggs

Utskriftsvänlig, PDF och e-post